Mikulášská nadílka

Zveřejněno: 6. 12. 2020, zapsal: Lucie Brabcová, přečteno: 596x
mikulas cccerti

Tento týden jsme si hráli na čerty. Děti si vytvořily čertovské čelenky a v nich nám potrvrdily, že umí čertohraní. Namalovaly si svého čertího kamaráda a vymyslely mu jméno vytvořené ze svého. Každý kamarád měl zvláštní vlastnost, kterou uměl. Děti jí ostatním představily a všichni jsme společně zkusili, zda i my tuto dovednost zvládneme (skákat vysoko, slyšet zvuky ve velké dálce, čertí otočky atd.).

Ve středu k nám zavítal fotograf a tak děti na chvilku sundaly rohy, aby se vám vyfotily na vánoční fotografie. Dálší den jsme pokračovali v přípravach na návštěvu nadpozemských bytostí. Děti se naučily čertovskou píseň, kterou zazpívají Mikuláši. Společně jsme sepsali naše hříchy - maminčin rozbitý stůl, rozbitý hrneček, sprosté slovo ve školce, mlácení kamaráda, křičení, neposlouchání maminky, když mi řekne, že mám jít spát. Musím dětem složit velikou poklonu za to, že veškeré tyto "hříchy" nadiktovaly na papír samy a nepotřebovaly žadnou nápovědu. Na papír jsme napsali slib, že se příští rok polepšíme (i paní učitelky:) a každý tento pamflet pro čerty podepsal.

V pátek nastal den D. Ve třídě panovalo nezvyklé ticho. Všichni byly hodní a v klidu si hráli. Něco viselo ve vzduchu. Všichni jsme čekali na příchod Mikuláše. Po svačině jsme si opakovali píseň a poslouchali, zda za dveřmi neuslyšíme návštěvu. Když je děti uslyšely, tak si všechny sedly na židle a čekaly, co bude. Přišel Mikuláš s andělem a s nimi i hodný a zlý čert. Hodný čert byl hodně upovídaný a hodně toho o dětech vědel, ten druhý byl tišší, ale o to strašidelnější. Děti byly statečné, nikdo se nedal. Společně zazpívaly písničku, předaly podepsaný pamflet a Mikuláši slíbily, že vše, co podepsaly, splní. Samozřejmě za takovou námahu dostaly spoustu ovoce, a také nějakou tu laskominu. A co dostaly paní učitelky? Krásný pocit z toho, že tradice neumírají ani v této těžké době. A že jeden toho moc nedokáže, ale když jsme jedna parta, tak toho dokážeme hodně. A i v malém kolektivu můžeme udělat dětem krásného Mikuláše a společně si to užít. Děkujeme!