Biblický příběh

Zveřejněno: 23. 12. 2020, zapsal: Bohumila Choulíková, přečteno: 636x
Vánoční fotky

Cože se to stalo v městě Betlémě? Narodil se Ježíšek doopravdy? Proč lidé spěchali do chléva k jesličkám? A na mnohé další otázky jsme si odpověděli pomocí biblického příběhu, o kterém jsme si nejen povídali, ale též si ho pomocí tvořivé dramatiky hlavně prožili. Zahráli jsme si na Marii a Josefa, kteří, i když byli chudí, si spokojeně žili v městě Nazaretu, zkusili jsme si poslat tajnou správu, kterou pošeptal archanděl Gabriel Marii, společně jsme se vydali na dlouhou a namáhavou cestu z Nazaretu do Betléma, prožili jsme nevlídné přivítání betlémskými měšťany, postavili jsme chlév, kde Marie s Josefem po dlouhé cestě mohli konečně hlavu složit, pocítili jsme sílu krásné a tiché noci, kdy se Ježíšek narodil, jásali a tančili jsme s pastýři, kteří se jako první o narození Ježíška dozvěděli, putovali jsme jako chudý lid za betlémskou hvězdou, abychom se  narozenému děťátku poklonili a přinesli mu dary…. Zpívali jsme vánoční koledy, vytvořili dva vlastní betlémy, ozdobili jsme stromečky, vyrobili přáníčka, napekli vánoční cukroví, vyzkoušeli různé vánoční lidové zvyky a obyčeje a čekali na Ježíška.

A když už bylo všechno krásně nachystáno – Ježíšek k nám do školky opravdu přišel! Nejprve jsme pod vánočním stromkem na zahradě našli jeden velký balík, ve kterém byla pro každého z nás schovaná speciální píšťalka s míčkem. To ale byl teprve začátek. Když jsme se vrátili zpátky do školky, to teprve bylo překvapení! Ve třídě pod stromečkem byla spousta opravdu krásných dárků. Dva kočárky s panenkami a přebalovadlo, dvě krabice s vláčkodráhou s mašinkami na baterky, veliká kuchyňka s troubou, mikrovlnkou i lednicí, šroubovací mozaiky s vrtačkou a šroubovákem, trucky, stavebnice, knížky… Měli jsme velikánskou radost a hned jsme také vše pořádně vyzkoušeli.

Když nastal poslední společný den před Vánoci, rozloučili jsme se zpěvem vánočních koled při svíčkách a domů jsme si „zabalili“  beruškovský polštářek, které pro nás všechny vyrobila Davídkova maminka a které si doma pomocí fixů na textil můžeme vybarvit a také náš dárek pro naše rodiče – přáníčko a keramického anděla. Aby nad námi bděl a celou rodinu ochraňoval.

Vánoční fotky1 Vánoční fotky2