Stromeček - Od Tří králů ke 12ti měsíčkům

Zveřejněno: 15. 1. 2021, zapsal: Martin Krš, přečteno: 588x
fbvnvnm ds

„Na tři krále za vesnicí, bloudí sněhem koledníci..“

   Tří královské téma se nám nabízelo hned na začátku nového roku. Děti se seznámily s pověstí králů K+M+B.

   Proč přišli do Betléma tak pozdě? Odkud se vydali? Vše jsme si vysvětlili a objasnili. Naučili jsme se známou koledu a básničku, hráli pohyb. hru „Na kometu“, vytvářeli jsme její kompozici pomocí různých materiálů, pracovali jsme ve skupinkách a učili jsme se především společně domlouvat a naslouchat jeden druhému. Zjistili jsme, že je to stále docela tvrdý oříšek.

   Ve středu se nám nabízela vycházka po městě, kde jsme sledovali, zda nějaké krále nepotkáme nebo jestli objevíme alespoň jejich nápis s rokem 2021. Velikou radost nám udělala sněhová nadílka. Ve čtvrtek jsme proto hned vyrazili na klouzačku.

   Na závěr týdne jsme si nakreslili do sešitů královské koruny, postavu krále a zkoušeli jsme si je i vyrobit z papíru. Nezapomněli jsme ani na hry s písmenky a přiřazování. Když jsme si povídali, co se nám nejvíce z celého týdne líbilo, odpověď byla jasná. Sněhová nadílka! 

 

   Další týden nám tři krále, vystřídaly tři dívky – Maruška, Holena a macecha. Na ně dohlíželo 12 měsíčků.  Pohádku jsme si přečetli, převyprávěli a zkusili poskládat příběh pomocí obrázků. Seznámili jsme se s jednotlivými měsíci a přiřadili je k příslušným ročním obdobím.

  Vytvořili jsme obrázek zimní krajiny, kterou jsme pozorovali na stráni a hledali, zda nenajdeme také měsíčky. Vyzkoušeli jsme ve třídě chůzi poslepu - bloudit jako Maruška, aniž bychom věděli, kam jdeme. Bylo třeba se spolehnout na kamaráda, který nás vedl.