O Krokovi a jeho dcerách

Zveřejněno: 7. 5. 2021, zapsal: Veronika Vaňourková, přečteno: 672x
iiii jjjj

…po praotci Čechovi nastoupil na trůn vojvoda Krok, který měl tři dcera, Kazi, Tetu a Libuši. Každá z nich byla něčím výjimečná a něčím se zabývala. Kazi znala všechny byliny a uměla léčit, Teta uctívala mnoho bohů a bůžků a Libuše viděla do budoucnosti. A proto můžeme přirovnat Krokovo dcery tak trošičku k dobrým čarodějkám. Kazi nás seznámila se svými bylinami, s jejich názvy, využitím, vzhledem, vůní… s Tetou jsme filozofovali nad bohem a bůžky, a každý si vyrobil svého bůžka z ruličky od papíru.. a s Libuší jsme přemýšleli nad pojmy moudrost a spravedlnost, vymýšleli jsme různé situace a věštili buducnost. Cvičili jsme jazýčky i tělo, mysl, ruce  …. 

A nakonec jsme se vypravili, jako český lid, na horu Říp. Začalo to všechno na shromáždění pod kopečkem, kde jsme tancovali na čarodějnou hymnu, odříkali čarodějnou zdravici a spálili zlou čarodějnici a všechny zlé skuty. Posilněni bylinným lektvarem, proteinovými pavouky a sladkými jahodami jsme se vydali na cestu. Čelili jsme zlým kmenů a velkému kanci (jako Bivoj), který nás ohrožoval. Museli jsme věštit z křišťálové koule a také prokázat svou odvahu a statečnost strčením ruky do chřtánu třem bůžkům.

Nakonec jsme zdárně vyšlapali až k rotundě a rozhlédli se po kraji. S vděčností jsme se vraceli na žabí stehýnka a bramborové dukátky do školky.