Sluníčka - Vesmírné putování

Zveřejněno: 3. 6. 2021, zapsal: Andrea Pylíková, přečteno: 502x
Sluníčka - Vesmír 1 Sluníčka - planetárium

Naše Země kulatá je, říká se to, po nebi se koulí světem celé léto. A je tomu tak? Co všechno víme o Zemi? Co je to vesmír? To byly otázky, na které jsme se Sluníčky hledali odpověď.

Donesli jsme si do školky krásné encyklopedie a společně s Ivankou a Andrejkou nás kamrád PAXI provázel vesmírem - pustili jsme se do bádání. Společně jsme si vyzdobili třídu raketami, planetami, největší hvězdou „Sluncem" a dalšíni hvězdami.

Na první objevnou výpravu jsme se vypravili do DDM, kde nám Terezka ukázala zvířata (živočišné druhy), která žijí na planetě Zemi již mnoho a mnoho let. Švábi, gekončíci, chameleoni a agama se stali na chvilku našimi kamarády.

Nové poznatky a spoustu legrace a zábavy jsme získali v naučném programu „Vzhůru do vesmíru". Také druhá výprava byla nabitá dobrodružstvím a novými objevy – na hvězdárně, kam jsme zavítali, nás čekal pohádkový příběh „O Sluníčku", ukázka dalekohledů, a protože i počasí nám bylo nakloněné, tak jsme velkým teleskopem pozorovali Slunce a jeho pihy (skvrny). Už víme, že se do Slunce nesmíme dívat přímo, ale přes začerněné sklíčko, abychom si nepoškodili zrak. A tím naše putování vesmírem ještě zdaleka nekončilo.

Do naší školky zavítalo mobilní planetárium a s pomocí šikovných průvodců jsme si zaletěli na Měsíc, Mars a pozorovali jsme krásnou Modrou planetu. Víte, které planetě se tak říká? Ano, je to naše krásná planeta Země. Na noční obloze jsme zahlédli souhvězdí zvěrokruhu, planety sluneční soustavy, Mléčnou dráhu nebo družice.

Vyvrcholením byla oslava svátku všech dětí… Astronautky Ivanka a Andrejka nastartovaly své tryskové motory a společně jsme se prolétli  vesmírnou cestou po kalvárii, kde jsme nakrmili ufony, srazili se s meteoritem, prošli se po planetách, bloudili po Mléčné dráze, opravili raketoplán a nakonec nám ufoni schovali poklad, který se nám ovšem podařilo objevit a získat.