Dráčci - U nás v Dráčcích

Zveřejněno: 3. 10. 2021, zapsal: Dana Pytlíková, přečteno: 440x
Grafomotorika - Lucka a Míša

U NÁS V DRÁČCÍCH

 

… A je to tady… Začátek školního roku 2021/2022 a pro nejmenší školáčky je to velká změna v jejich životě – hlavně odloučit se od rodičů a najít nové kamarády ve školce.

Aby se jim příchod co nejvíce usnadnil, byli pozváni na „školku nanečisto“, kde se mohli i s rodiči seznámit s novým prostředím a učitelkami.

A je tu 1. září – děti přicházejí, některé s úsměvem, některé se slzičkami v očích a loučí se s rodiči… A už jsou jim nabízeny hračky, stavebnice, aby co nejdříve zapomněly na stýskání. Skládají puzzle, staví koleje, hrají si na opraváře, s kočárky a panenkami, vaří v kuchyňce a léčí nemocná zvířátka…. Společnými silami uklízí a prvně nás všechny stmeluje do kruhu hudebně pohybová hra „Kolo, kolo mlýnský“, kdy na konci „sní bubáka“ a společně si zamlaskají a procvičí mluvidla.

Chůzí v zástupu při říkadle - Bubák leze z díry - odcházejí do umývárny, ve které jsou seznamovány s hygienickými pravidly a použitím WC a správným mytím rukou.

Svačinu si odnášejí na talířku a hledají místo u stolečku podle své značky. Po svačině zpívají píseň Skákal pes a odchází do šatny, kde se s dopomocí učitelek oblékají. A vyráží na zahradu, na pískovišti si hrají s auty, tvoří bábovičky, vyrábí zmrzlinu… Klouzají se na skluzavce.

Po dobrém obědě se rozcházejí domů a někteří zůstávají na odpolední odpočinek.

V dalších dnech se postupně seznamují s režimem a pravidly chování v mateřské škole, na zahradě i mimo areál školky. Osvojují si „pozdravky“ – Dobrý den, dneska máme hezký den a Šlapu si to do školky. Zpívají písně s piánem –Skákal pes, Pec nám spadla, Kočka leze dírou, Prší, prší, Já mám koně, Ovčáci, čtveráci. Upevňují si znalost svého jména a jména kamaráda s maňásky Luckou a Míšou, kteří je budou provázet celým rokem. Tělo si protahují při ranním cvičení, hrají si na zvířátka s prvky jógy a s jógou vítají i sluníčko. Nebojácně zdolávají překážkovou dráhu, vyhazují a chytají míčky a hází na cíl. Seznamují se s pohybovou hrou „Na kočku a myš“. Kreslí maminku, učí se správně držet tužku. Hrají si s prstovými barvami, otiskují své ruce a prsty, tvoří „tříhlavého draka“.

Při grafomotorice si uvolňují paži a v kleku na zemi malují dlaní míč a kreslí pastelem klubíčko.  Poznávají barvy při hře „Pan čáp ztratil čepičku“ a při pohybové hře „Na míčky a domečky“.

Též si procvičují své jazýčky při gymnastice mluvidel, artikulačním cvičení a provádějí dechová cvičení…

… A je tu 30. září a děti mají za sebou první měsíc docházky. Jsou moc šikovné. Akorát nám to trochu pokazila větší nemocnost. Těšíme se na ně a doufáme, že další společné dny budou usměvavé, bez slziček...