První dny ve školce

Zveřejněno: 11. 10. 2021, zapsal: Ilona Kočová, přečteno: 427x
první dny ve školce 2 první dny ve školce

     První dny ve školce jsou velmi důležité a náročné zejména pro děti. Všichni se jim to snažíme všemožně ulehčit – jak rodiče, učitelé i noví kamarádi, kteří již školku znají, ale také si musí zvykat na různé změny. Je tu nový režim dne, nová paní učitelka, kluci a holky, nová jídla a navíc každý si musí pamatovat svoji značku ve třídě i šatně, do které třídy patří a obě paní učitelky. Zkrátka je to těžké pro malé i velké.

Tyto dny si dáváme jeden veliký cíl – neplakat a zvládnout být chvilku bez maminky. Někomu pomůže plyšáček z domova, někomu pohlazení od paní učitelky, někdo chce raději stát v koutku a jen se dívat. Tohle všechno se u nás může a rádi to dětem to umožníme. Ale víte, co pomáhá nejvíce? No přeci hraní. Ale i to se musíme naučit. Hrát si tak, abychom nám nebylo smutno, abychom si hraní užili, hračky nerozbili a správně uklidili a poznali se s kamarády.

V naší třídě má taky domeček ve svém jablíčku červík Pepík. Už tu bydlí docela dlouho, tak to ve třídě zná, ví co a jak a protože je to hodný kamarád, hraje si s námi a spoustu věcí nás naučí. Třeba tuhle básničku:

Červík Pepík v Jablíčku,

má červenou čepičku,

je to hodný kamarád,

Chce si s námi tady hrát.

     Někdy se se stane, že si červík Pepík ve svém jablíčku zdřímne a zaspí to, co se ve třídě děje. To zase vyprávíme s dětmi jemu, co se stalo a učíme ho třeba písničku nebo říkanku. A protože červík bydlí v jablíčku, ale neví, z kterého stromu je, tak jsme mu společně vytvořili a namalovali jabloňku s jablíčky, na které má fotografie kamarádů ze třídy.

     Když jsme se trošku ve třídě rozkoukali, přišli k nám na návštěvu dědeček a babička. Trošku se dohadovali, kdo má víc jablek, ale naučili nás o tom aspoň písničku (Měla babka 4 jabka). My jsme je na oplátku naučili písničku „Maluje sluníčko červené jablíčko“. Společně jsme sklízeli jablíčka do sklepa. Byla to velká práce a taky zábava a spousta poznání – třeba kamarádů myšky Elišky, kocoura Fouska, kteří si pak s námi hráli. Snažili jsme se rozluštit záhadné zvuky ze sklepa, které, jak se ukázalo, měla na svědomí právě myška Eliška. Ve školce se zkrátka děje spousta zajímavých věcí a až si trošku zvykneme, budeme se navzájem poznávat a společně to všechno prožívat. Takže rodiče těšte se, až Vám budeme vyprávět ….