Svatý Martin

Zveřejněno: 11. 11. 2021, zapsal: Andrea Pylíková, přečteno: 459x
Cestička pro svatého Martina Příjezd sv. Martina

Cestou za dobrodružstvím jsme zakotvili u břehů neznámého města, kde se před našimi zraky odehrál příběh z dob dávno minulých. Příběh „O Svatém Martinovi", který se rozdělil s žebrákem, třesoucím se zimou, o svůj plášť. Dny se pomalu krátí a my se všichni těšíme, než přijede sv. Martin do našeho kraje a na první vločky, které si zatím hrají na mráčku. Chvíle čekání jsme si ukrátili hrou na rytíře, naučili se rozdělit, podat pomocnou ruku, vyrobili si koně, který nás povozil, koně jsme také okovali a za pomoci rodičů jsme si při odpoledním tvoření vyrobili krásné lucerničky.

 Celý den 11.11. jsme se připravovali na večerní „Svatomartinskou slavnost", příchod svatého Martina a jarmark. Dopoledne jsme chystali svatomartinská jablíčka máčená v medu a sypaná skořicí. Společně se naučili píseň o Martinovi a také měsíci listopadu. Celou zahradu jsme si vyzdobili lucerničkami, abychom večer posvítili Martinovi na cestu, připravili jsme dřevo na oheň a stolečky na jarmark, na kterém si rodiče mohli vybrat z našich krásných výrobků něco malého pro radost.

Večer, když se setmělo, tak jsme se dočkali. Zpěvem písniček, říkankami i barevnými lampiony jsme přivolali sv. Martina. Ten přijel do krásně osvícené zahrady se svým bílým koně, ale sníh bohužel nepřivezl, pouze přislíbil, že bude… Ale kdy?

Tak tedy plujeme dál, na cestu jsme se posilnili svatomartinskými specialitami od našich rodičů a další dobrodružství už na nás čeká …