Berušky - Svatý Martin na bílém koni

Zveřejněno: 14. 11. 2021, zapsal: Bohumila Choulíková, přečteno: 426x
svatý Martin 4 svatý Martin 3

Jak už to tak několik let bývá, začátek měsíce listopadu je v naší školce tradičně ve znamení svatého Martina. Nejinak tomu bylo i letos.

Martin nás provázel po celou tuto dobu, na Martina jsme si hráli, jeho koně vytvářeli, seznámili jsme se (ve zjednodušené formě) s jeho legendou a také s tradicemi, které k němu neodmyslitelně patří. Hodně jsme zpívali, cvičili, vyráběli a také si vyprávěli, jaké to bude, až Martin k nám opravdu zavítá, a co všechno je potřeba na tu slávu připravit.

V podvečer 11.11. pak Martinská slavnost začala. Vše odstartoval lampionový průvod, který následně po procházce několika bloky domů, dorazil zpět na školní zahradu, kde už svítila světelná cestička z pestrobarevných lampiček, která všechny zúčastněné přivedla až k plápolajícímu ohni. Následoval přednes a zpívání písní o svatém Martinovi a blížící se zimě.  Pak už bylo z dálky slyšet, jak k nám kráčí svatý Martin a za ním jak cupitá jeho bílý kůň, aby opět pozdravili všechny děti i dospěláky, kteří se na ně každoročně moc těší. Celou zdařilou akci doplnila již dopolední příprava svatomartinkých jablíček, svatomartinský jarmark či pravé hody s mlsáním nejen na přichystaných jablkách, ale i dalších dobrotách, které připravili šikovní rodiče. Za toto občerstvení a za zakoupení dárečků na jarmarku moc děkujeme.