Dráčci - Martine, Martine, kdy už zima nastane...

Zveřejněno: 14. 11. 2021, zapsal: Dana Pytlíková, přečteno: 440x
Lucernička Podkovy

Martine, Martine, kdy už zima nastane…?

… Tuhle otázku si děti a paní učitelky pokládaly od té doby, co začalo foukat ze strnišť, vítr proháněl barevné listí a na hlavy jsme nasadily čepice. Na odpověď si však musely počkat do 11. listopadu, kdy se očekává příchod svatého Martina.

 Aby jim čekání lépe utíkalo, povídaly si o Halloweenu a o svátku dušiček, kdy vzpomněly na ty, které už nosí jen ve svém srdíčku….

Malovaly lucerničky akrylovými barvami, seznámily se s příběhem „O svatém Martinovi“, pozorovaly počasí, ztrácely se v mlze... Hledaly a počítaly barevné podkovy, které poté přiřazovaly do stájí stejné barvy.

Při hře a cvičení využily papírové koně, které si s dopomocí vyrobily. Učily se nová říkadla a zpívaly písně o podzimu a svatém Martinovi za doprovodu piana.

A konečně nadešel ten dlouho očekávaný den… Za odpoledního šera se všichni i s rodiči sešli u školky a na jarmarku si mohli zakoupit výrobky, které děti vyrobily z keramiky.

Světelný had z lampionů, lucerničkami rozsvícená zahrada, plápolající oheň, písně, říkadla a volání dětí přivolalo dlouho očekávanou návštěvu.

… A už je tu… v červeném plášti, s mečem za pasem a bílým koněm… Svatý Martin… Zdraví děti a odpovídá na jejich otázku… Zima letos zaspala, přijde později.

Všechny děti byly trošku zklamané, ale jejich náladu zlepšila svatomartinská jablíčka, do kterých se s radostí zakously. O sváteční raut se postarali rodiče a za to jim patří veliký dík.

A když se čas naplnil, odcházeli všichni spokojeni domů s rozsvícenou lucerničkou… tak zase za rok, Martine...!