,,Listopad, listopad"

Zveřejněno: 20. 11. 2021, zapsal: Eva Kodlová, přečteno: 372x
,,Listopad, listopad ,,Listopad, listopad

Tento týden nám přálo počasí a tak jsme si každý den užili vycházku s pozorováním krásné podzimní přírody. Ta se změnila k nepoznání. Pozorovali jsme, jak stromy poztrácely velkou část listí, které se nádherně zabarvilo. I keře shodily listy, plody si však ponechaly do zimy, aby poskytly potravu přezimujícím ptákům. Objevili jsme větvičky pámelníku, které se ohýbaly pod tíhou bílých bobulí.

V lese jsme si nasbírali množství listů a na otázku ,,Co s nimi budeme v MŠ dělat ? “několik dětí vymyslelo různé náměty.

S listy jsme cvičili, pozorovali lupou jejich strukturu, pohybově vyjádřili píseň ,,Listopad, listopad“ , zahráli hru ,,Vítr Škudivítr“, třídili  je podle tvaru, barvy, velikosti a frotáží ,,vykouzlili“ otisk listu. Děti ve dvojicích sestavovaly panáčky z listí ( společně jim postavily domeček ) , rozvíjely používání přídavných jmen hrou ,,Jaký může být podzim“a vyslechly pohádku ,,O javorovém listu“ ( vysvětlili jsme si význam přísloví ,,Všude dobře, doma nejlépe“ ).

V MŠ si děti vyrobily papírové košíčky na ,,Podzimní poklady z lesa“ a nemohly se dočkat, až je budou moci při vycházce naplnit. To bylo radosti ! Hrdě si je pak odnášely domů.

Nyní si ještě užijeme poslední hezké podzimní dny a ,,Zamkneme les“ zlatým klíčem.