Ježci chodí pěšky

Zveřejněno: 22. 11. 2021, zapsal: Ilona Kočová, přečteno: 451x
Ježci chodí pěšky

     Už jsme se toho s dětmi o podzimním čase dozvěděli mnoho, ale je načase se ještě porozhlédnout po lese. Ten je trochu tajemný a záhadný. Zvířátka, která v něm bydlí, nepotkáme tak snadno, musíme být totiž potichu (někdy je to pro nás těžké J ). Při procházkách strání vídáme ptáčky a veverku. Ale co mají zvířátka na podzim za práci a kam chodí odpočívat? O tom jsme si tedy nejen povídali.

     V pohádce „O krtkovi, jak uspával ježka“, jsme se dozvěděli, že nejen ježci se připravují na zimní spánek. Pomohli jsme mu tedy uspat všechna zvířátka, která se ukládají ke spánku, ale nechce se jim zrovna usnout.

Vyzkoušeli jsme si velké cvičení s náčiním, míčky a prolézali jsme různé zvířecí dráhy, stejně jako musí zvířátka v lese překonávat překážky.  Zkusili jsme si vymodelovat ježka, a společně jsme mu nafoukali listy do pelíšku. Některé byly opravdické, některé „jen“ otištěné na papíře. Každopádně hry s temperou byly zábavné. No a co teprve ježčí honička nebo písnička.

Nezapomněli jsme ani na veverku – té jsme ukázali pokus se šiškou, pomůže jí dostat se k jadérkům. Zvířátkům jsme postavili domečky a pelíšky a společně si s nimi hráli. Poznali jsme jejich bydlení i potravu.

     Užili jsme si také besedu s myslivci a ukázku práce s loveckými psy. Mohli jsme si psíky pohladit, prohlédnout zvířecí kožky, rohy i parohy a vyzkoušet si, jak se hledí dalekohledem. A moc se nám líbily vítací fanfáry lesního rohu.  A nakonec vyhlášení kaštanové soutěže, jsme ochutnali i lahodný dort.