Dráčci - Není drak jako drak

Zveřejněno: 6. 12. 2021, zapsal: Dana Pytlíková, přečteno: 673x
Pouštíme draky Sestavení draka

Není drak jako drak… touto záhadou se děti zabývaly v druhé polovině měsíce listopadu.

S vyrobenými draky papíráky se proháněly v herně, na hřišti venku a využily je i při cvičení. A jak si je udělaly? Zapouštěly barvu do vlhkého podkladu, otiskovaly listy, trhaly krepový papír na ocas, provlékaly a vázaly provázek. Přemýšlely o tom, proč drak papírák létá a provedly pokus s vějířem. Rozdělovaly draky podle tvaru a barvy a porovnávaly počet mašliček na ocase. Pracovaly ve skupinách a společně se snažily sestavit Geodraka a dozdobit ho předměty z herny. Dva prvky dvou barev střídaly na ocase draků a společně prováděly kontrolu. Při kolektivní práci vytvořily nalepením vylisovaných listů a dráčků „Podzimní dračí strom". Grafomotorickým cvičením si uvolňovaly paži a znázorňovaly let draka. S dopomocí překládaly papír a vázaly mašle na dračí ocas. Nezapomněly ani na jazykové chvilky, kdy vyprávěly o prožitém víkendu, hrály si na vítr, cvičily mluvidla a artikulaci při práci s říkadlem „Každý podzim je to jistý, bere vítr stromům listy…." a „Ten drak, co zuby cení…".

Protáhly si těla při cvičení s motivací „Let draka", kdy přelézaly a podlézaly nízké překážky, přitahovaly se na lavičce, skákaly přes lano a do obručí, cvičily správné držení těla a jógu. Líbily se jim honičky „Vítr a draci", „Dračí ocásky".

Se zájmem shlédly divadelní představení „O papírovém draku".

Naučily se zpívat píseň „Tenhle dráček papíráček"…, kterou doprovodily hrou na dětské hudební nástroje a která jim objasnila dračí záhadu. Existují totiž dva druhy draků - draci papíráci a draci z pohádky. Toto téma bylo zakončeno poslechem příběhu „O hloupém drakovi“, kdy děti odpovídaly na otázky a vymýšlely různá řešení. A už se těší na čerty….