,,Už je tu čas, kdy mají čerti sraz"

Zveřejněno: 14. 12. 2021, zapsal: Dagmar Cajthamlová, přečteno: 445x
,,Už je tu čas, kdy mají čerti sraz ,,Už je tu čas, kdy mají čerti sraz

Opět nastal čas těšení, obav, zvědavosti a strachu z neznámého. Ono se řekne ,,čert“, nikdo ho nikdy neviděl, ale všichni ví, jak vypadá a jak to v pekle chodí. Společně jsme si třídu připravili na ,,Čertí rojení“. Uprostřed herny děti vytvořily ohniště s kotlíkem a s velkou vařečkou vařily čertí jídla. Také se naučily říkadla ,,Čertíku, Bertíku“, HPH ,,Včera v naší ulici“ a zatančily si ,,Čertovskou polku“. Odpoledne si udělaly čertí rohy a druhý den se převlékly za čerty. Nejvíce se vyřádily při ,,Čertím rojení“ – do pekla musely prolézt tunelem při písni ,,Čert k nám leze tunelem. Pak si měřily síly v přenášení pytle, převážení brambor, nošení vajíčka na lžíci, házení bramborem do kotlíku, přetahování řetězem a vyvrcholením byly ,,čertí tanečky“.

S čertem přichází anděl a Mikuláš. Do Mikulášovi punčochy děti třídily, řadily a porovnávaly různé dobroty ( ořechy, bonbóny, čokolády a lízátka ) podle určení.

Ještě si vytvořily obrázek anděla, kde si procvičily správné zacházení s materiálem – lepení a skládání.

Při pondělní nadílce ve třídě ukápla i nějaká slzička. Ale všechny děti slíbily, že se polepší a zazpívaly ,,Čertovskou polku“. Za  odměnu jim Mikuláš rozdal sladkou odměnu.

Jen se za nimi zavřely dveře, už s nimi zase ,,šili všichni čerti“.