Dráčci - Zima, zima, zimička, hází bílá peříčka…

Zveřejněno: 12. 2. 2022, zapsal: Dana Pytlíková, přečteno: 357x
Tvoření vločky Sporty v zimě

Zima, zima, zimička, hází bílá peříčka… a tak se děti na ta peříčka těšily, ale bohužel se nedočkaly.

Proto se daly do přemýšlení, kam se vlastně ta zima schovala - na hory, do jeskyně, na pól… Zkoušely jí i přivolat zpět – zimo, zimo, vrať se k nám a vzpomínaly na to, co se dá dělat, když venku mrzne a je pořádná kupa sněhu. Tolik si tu zimu přály, že si jí ve školce udělaly. A víte jak? Vystřihovaly vločky s dopomocí, stříhaly proužky papíru, trhaly papír a vytvořily velký sněhový mrak. Z ukázkového videa se dozvěděly, co je vločka a jak vzniká. Vločky využily při cvičení a k tanci na skladbu Vivaldiho „Zima“. Zopakovaly si části těla, na které jim vločka spadla, a ve skupinkách po čtyřech se domlouvaly a společně jí sestavily. Hrály si na vločky a tvořily koule s určitým počtem vloček, kontrolovaly a určovaly více x méně x stejně. Paměť a mluvidla si procvičovaly při básni „ Sedí vločka na obláčku“ a „Volá vločku vločka“. Líbilo se jim lyžování na papírových lyžích a krasobruslení při hudbě. Připomněly si důležitost správného oblečení, pohybu a otužování. Namalovaly si čepici, vyzdobily nalepením tvarů střídaných pravidelně v řadě a provlečením vlny vznikla „zavazovátka“.

Zima poslala alespoň mrazík a tak se naučily novou pozdravku „Zima už je tady, už nás zebou brady…“.

A jaká by to byla zima bez sněhuláka… Z bílého papíru mačkáním vyrobily koule, které využily při cvičení, sestavování sněhuláka a koulované. Naučily se píseň „Jedna koule, druhá koule…“, říkadlo „Sněhuláček panáček, má na hlavě plecháček…“ a zahrály si PH „Na šišatého sněhuláka“.

Uvolnění paže si procvičily při kresbě suchým pastelem na papír přilepený na dveřích, rozmazáním a dokreslením detailů s námětem „Sněhulák“. Konečně zima poslala z hor trochu sněhu a děti si mohly zahrát hmatovou hru „Co přikryl sníh…“ a „Kdo se ztratil pod sněhem…?“.

A nebylo zapomenuto ani na kulturu… Děti navštívily divadlo Alfa, které pro ně připravilo představení „Pohádky ovčí babičky“.