Ptáčci v zimě

Zveřejněno: 14. 3. 2022, zapsal: Dana Pytlíková, přečteno: 331x
Tvoření papírových krmítek Naše krmítko

Dráčci - Ptáčci v zimě

… i když je sněhu pomálu, musí být děti připravené postarat se o ptáčky. A tak čeká na děti překvapení „pod sněhem“ – krmítko. Důkladně si ho prohlédly a zjistily, že je vyrobeno z plechu a že slouží ke krmení ptáčků. A hned jmenovaly ty, které znají – vrabce, sýkorku, kosa, datla, strakapouda. Vše bylo doplněno obrázky a rytmizací. Seznámily se také s potravou, která se sype ptáčkům do krmítka – semínka slunečnic, proso, oves, kukuřice, lůj a přišly na to, proč se o ně tak staráme… aby neměli hlad a na jaře nám zazpívali.

Hrály hru „Na barevná krmítka“, kdy dle barevných proužků hledaly krmítko stejné barvy. Počítaly ptáky v krmítku a určovaly, kde je jich více, méně, stejně. Vytvořily si i vlastní krmítko – skládaly a nalepovaly proužky papíru, štětcem otiskovaly vločky a z otisku namalované ruky vytvořily ptáčky. Dolepily detaily a ptačí zob. Pracovaly s říkadlem „Huboval vrabčák na zimu“, na kterém si procvičovaly artikulaci, na vrabčí řeči čim, čim gymnastiku mluvidel a foukáním do peříček svůj dech.

Hrály hru „Led, rampouch, vločka“, kdy reagovaly na změny poloh.

Z nasbíraných borových šišek, rozehřátého tuku, ptačího zobu a kukuřice vyrobily dobrůtky, které přivázaly na plechové krmítko a vše společně zavěsily na strom na zahradě školky a popřály ptáčkům dobrou chuť…