Čertování

Zveřejněno: 13. 12. 2022, zapsal: Dana Pytlíková, přečteno: 233x
Čertovská kuchyně Čertování

Čertování…

… děti se rozloučily s bacily a vitamínky a už za dveřmi bublají rohatí. A tak na nic nečekaly a začaly si povídat o té zvláštní trojici – o Mikuláši, čertu, andělu a zjišťovaly, co o ní vlastně ví. A asi vás nepřekvapí, že toho nejvíce věděly o čertech. Pustily se do výroby čertů z papírových sáčků, slepovaly čertí řetěz, z látek a světýlek postavily čertovskou kuchyni, ve které vařily čertovská jídla. Naučily se píseň s pohybem „Rohy, kožichy, kopyta, ocas“ a užily si při ní hodně legrace. Čertovským brbláním, vyplazováním jazyka, cvakáním zuby, šklebením, chrápáním a „pliváním“ pírka si procvičily mluvidla. Při artefiletice tvořily ve skupinách z různých materiálů čerty. Důležitá byla domluva mezi dětmi a reflexe na konec – jak se čert jmenuje, co umí, koho nosí do pekla a proč, jak se mi pracovalo ve skupině, domluvil jsem se s ostatními?

Skládají čertí hlavu podle časové posloupnosti, provádějí cviky na srovnání pravé a levé mozkové hemisféry. Rytmizují pojmy z pekla – řetěz, čert, oheň, kotel, … a přidávají přídavná  jména – jací jsou čerti? – ospalí, líní, špinaví, černí, chlupatí. Vymýšlí antonyma – Mikuláš je hodný x čert je zlý, Mikuláš je čistý x čert je špinavý a další.

A již se přiblížil den, na který všichni čekali. V některých dětech byla malá “dušička“ a měly trochu strach, protože nemají čisté svědomí a vědí, že někdy rošťačí. V komunitním kruhu si o všem povídaly a zjistily, že se čerta nemusí báti, neb zlobení a nešvary jdou napraviti. Předávají si černý papír po kruhu a hodnotí své chování, co by chtěly zlepšit a napravit – utrhnou papír a schovají si ho pro čerty. A kdo by se přece jenom bál, utrhnul si bílý andělský papír, pro navození pocitu jistoty, bezpečí, ochrany a schová si ho do bačkory. A už se otvírají dveře a vchází Mikuláš, čtyři andělé a pět čertů. Navzájem se zdraví a zpívají návštěvě píseň „Mikuláši, Mikuláši, kdo to tady děti straší …“ Poté děti přistupují k čertovi a odevzdávají mu černé papírky s vyslovením toho, co chtějí zlepšit a napravit. Od anděla dostávají balíček s dobrotami a ananas. Po odchodu trojice vyjadřují své pocity – kdo se bál, nebál a proč, a jsou rádi, že nikdo z nich neskončil v čertově pytli.