Pojedeme na výlet, do světa a domů zpět

Zveřejněno: 31. 5. 2023, zapsal: Eva Beníšková, přečteno: 167x
pojedeme 32023 Pojedeme 22023 pojedeme 12023

Cestovatelské téma jsme zahájili hrou „na cestovatele“, který stále něco hledal a ztrácel. Skřítci si procvičili postřeh, pozornost a paměť. Snažily se zorientovat v mapě Rokycan a zakreslily si místo svého bydliště. Většina dětí zná svoji adresu.

Děti zaujala práce s kompasem, mapou České republiky i celého světa, kde hledaly pohoří, řeky, moře a nížiny,. Nakreslily si českou vlajku a zazpívaly státní hymnu. Na mapě jsme vyhledali cestu na Šumavu do Železné Rudy, kam se vypravíme na Školu v přírodě. Děti si vybraly, nakreslily a vybarvily vodovkami dopravní prostředek, kterým se tam dostaneme. Naučily se také pohybovou hru s písničkou „Autobus, jede po silnici“, kde procvičily svoji trpělivost a spolupráci a veselou písničku „Koleje“  s rytmizací a hrou na tělo. Při společném „malovaném čtení“ a sledování textu zleva doprava si připomněli,  jak cestujeme v autobuse, v tramvaji a ve vlaku. (škola společenského chování)

    Děti vyprávěly zážitky z cest s rodiči a sdělovaly plány a přání, kam by se chtěly a podívat. Také si poslechly vyprávění poutavých příběhů na CD „Děti a hry: o tom, co se stalo a stát se nemuselo“ (úrazová prevence, nebezpečné situace).

Na společný výlet autobusem se třídou Koťat jsme se vypravili na vodní hrad Švihov. V prostorách špejcharu shlédli loutkovou pohádku „Ulhaná princezna“, užili si prohlídku hradu s průvodcem, prozkoumali vodní příkop a pochutnali si na obědě na nádvoří hradu a na točené zmrzlině.