Výlet do Milínova a svátek zvaný Dožínky

Zveřejněno: 29. 9. 2023, zapsal: Veronika Vaňourková, přečteno: 147x
Dožínky Milínov

zapsala: Radka Svejkovská

S koncem léta a příchodem podzimu nám nastalo i období sklizně a tak jsme si začali s Dráčky povídat o svátku na ukončení žní a představili jsme si svátek, který se s oslavou sklizně pojí a to svátek zvaný Dožínky.

V pátek. 15 .9. jsme navštívili farmu Moulisových v Milínově, kde byl pro nás připravený program Pekaři. Děti se seznámily s celým procesem od zasetí obilí, až po jeho sklizeň. Děti si vyzkoušely, jak se obilí sklízí, vyzkoušely si obilí kosit kosou i vymlacovat zrna cepem, hledat vajíčka ve slámě či jehly v kupce sena a spoustu dalšího.

Dále si děti vyzkoušely podojit krávu (na atrapě vemene), z mléka stlouct v dřevené máselnici máslo, které pak dostal každý ochutnat na krajíci chleba a především si každý upekl svojí vlastní housku, kterou si pak jako suvenýr odvezl s sebou do školky.

Navštívili jsme i výběh se zvířátky – koníky, kozami a ovcemi, které si malí odvážlivci mohli pohladit.

O týden později nás ve školce navštívil klub Mimósa, který pro nás připravil krásný tvořivý a hudební program. Seznámili jsme se se svátkem Dožínky, zazpívali jsme si spoustu písniček, vyrobili krásný slaměný věnec zdobený květinami a obilím, uvázali si svou vlastní kytici a vyrobili své chlebánky, které nám paní kuchařky upekly a na kterých jsme si moc pochutnali.

Na závěr jsme si udělali ve školce dožínkový průvod, kde jsme si společně s ostatními třídami zazpívali i zatancovali za doprovodu hudby.