Dráčci - Vánoce, které nechtěly být

Zveřejněno: 22. 12. 2020, zapsal: Matěj Peřka, přečteno: 664x
vvv vv

Vánoce, které nechtěly být

21.12.2020 zapsala Dana Pytlíková

… do Vánoc už je jenom chvilka… a aby dětem ta chvilka rychleji utíkala, vyrábí vánoční přáníčka, stříhají, nalepují, zdobí třpytkami a píší přání.

Dostávají dopis od S. Holmese, který je seznamuje s vánočními tradicemi v Anglii. Pracují s příběhem Karla Čapka „Vánoce, které nechtěly být“. Bádají, proč Vánoce nechtěly být, hledají řešení, jak nebo čím to oznámit celému světu, zastupují Vánoce v televizi a vymýšlí vlastní zprávy. Vyrábí vánoční noviny a kresbou vyjadřují, že Vánoce nebudou, aby tomu porozuměli všichni lidé na celém světě. Samy dochází k závěru, že je nutné se polepšit, nezlobit a pak Vánoce mohou být.

Procvičují lehkou ruku při grafomotorice „vánoční zvonek“, zpívají a poslouchají koledy a tělo si procvičují při tělesné výchově s motivací vánoční koule. Hrají pohybové hry „Na stromečky a vánoční koule“ a „Na ducha Vánoc“. Seznamují se s našimi vánočními tradicemi – rozkrajují jablíčko, hází bačkorou, nadělují si vlastní nakreslené dárky a plní adventní úkoly. Pod stromečkem od Ježíška nacházejí dárečky: dům pro panenky, kočárek pro pejska, zvěrolékaře, šroubovací stavebnici, nábytek, plyšáky, knihy. Velkým překvapením pro ně je balík z Anglie, ve kterém jim S. Holmes posílá dárečky pro badatele – sklenička s lupami a pavoukem na zkoumání hmyzu a pinzetu. Děti píší S. Holmesovi dopis, při kterém si procvičují angličtinu a společně odnáší dopis na poštu. 

… ještě zbývá zapálit poslední adventní svíčku o zlaté neděli a za pár dní přijdou Vánoce i k vám, do vašich domovů a my vám milí rodiče přejeme, ať si tyto kouzelné svátky se svými dětmi prožijete ve veselé atmosféře plné klidu, lásky a štěstí. Dana a Verča