Matyáš ve městě

Zveřejněno: 24. 9. 2021, zapsal: Pavlína Škulinová, přečteno: 431x
Stavba silnice Mirákulum

Kocour Matyáš je ještě malé koťátko, paní školnice ho našla před školkou a donesla nám ho do třídy. Děti se od Matyáše dozvěděly, že je malý jako oni a neumí nic, a že ho tedy maminka Micka přivedla k dětem do školky, aby mu společně pomohly všechno se naučit.

 Tento týden děti ukazovaly Matyášovi, jak vypadá naše město Rokycany, kde je městská knihovna, restaurace, radnice a nádraží. Děti vzaly Matyáška na výlet do Mirákula,  poučily ho o bezpečnosti a také se podívali do tělocvičny, kde se protáhly při zdravotním cvičení a proběhly si … dráhu. S dětmi jsme se soustředit na aktivity zaměřené k získání praktické orientace ve městě (vycházky do ulic, návštěvy důležitých institucí, budov a dalších objektů).

S pomocí malé technické univerzity si děti vyzkoušely práci kartografa. Osvojily si některé piktogramy – lékárna, restaurace, vlakové nádraží. Ve dvojicích si vylosovaly piktogram a danou budovu postavily z kostek „Duplo“. Stavěly silnice podle plánku, do které pak umístily sestavené budovy a piktogram uložily na střechu. Pak přišla na řadu práce kartografa, děti měly za úkol zaznamenat do mapy uložení budov.

Začátkem týdne dostaly za úkol donést papírové krabičky, úkol splnily na jedničku a tak jsme mohli vyrábět domečky. Děti trhaly, polepovaly, stříhaly a dokreslovaly. Vyrobené stavby umístily na silnice a parky které si namalovaly a vystavily před třídou. Každou stavbu jsme opatřily lístečkem – knihovna, babičky dům, plavecký bazén.

Děti práce moc bavila, získaly poznatky o tom, co nás obklopuje, společně komunikovaly a vyjadřovaly své nápady a myšlenky. Tento týden byl plný zážitkůJ