,,Chytil brouka do klobouka"

Zveřejněno: 9. 11. 2021, zapsal: Dagmar Cajthamlová, přečteno: 437x
,,Chytil brouka do klobouka ,,Chytil brouka do klobouka

Tento podzimní týden nám začal pohádkou ,,Líný Honza“.  ,,Bude to o našem Honzíkovi?“ Všichni jsme se shodli, že určitě ne! Při pohádce byly děti aktivně vtahovány do děje a moc se jim to líbilo.

Další den si vyslechly veršovanou pohádku ,,Myška a makovice“,  seznámily se s různými druhy hmyzu a dozvěděly se o jeho přezimování.

Potom si pomocí otisků kulaté houbičky vytvořily ,,broučka“, dokreslily mu tykadla, nožičky a vložily ho do skořápky od ořechů jako do postýlky. Při ukládání a uspávání broučků v lese říkaly říkadlo ,,Spinky, spinky, spinkalinky, usnul brouček u maminky. U maminky u tatínka s nimi se mu nejlíp spinká.“

A když v lese viděly pár malých broučků, hned pro ně hledaly vhodný úkryt ( pod kůrou, v listí, pod klacíky apod. ).

Také jsme si vzpomněli, že pro ně máme na školní zahradě ,,Hmyzí hotel“. Hned druhý den jsme pomocí nasbíraného listí, klacíků, šišek, trávy, kamínků a plodů z lesa celý ,,domek“ vyplnili a popřáli jim klidné přezimování.

Při cvičení si děti protáhly celé tělo podle říkadel ,,Sluníčko a podzim“, ,,Zimní les“, ,,Chytil brouka do klobouka“, ,,Broučí trápení“ a ,,Brouček“. Naučily se pohybovou hru ,,Vstávej, vstávej, ratata, podzim klepe na vrata“.

Nezapomněli jsme ani na procvičení jazýčka při jazykových chvilkách ,,Usínání“ a ,,Podzim“.

,,Tak broučci dobrou noc a shledáme se zase na jaře“.