Slavnostní vyhlášení sběru kaštanů

Zveřejněno: 19. 11. 2021, zapsal: Lucie Brabcová, přečteno: 395x
llůi

Slavnost na zahradě

          V úterý jsme měli krásný slavnostní den. Celý podzim se učíme jaké jsou hlavní znaky tohoto ročního období. Sklízení ovoce, zazimování zahrádek, barevné listí, padání listí a myslím, že by toho děti ještě vymyslely opravdu mnoho. Ale to, co by určitě řekly a na co by nezapomněly je náš tradiční sběr kaštanů. Které zná každé naše dítě, které si prošlo naši školku od nejmenší třídy až po ty předškoláky. Je to naše tradice, která k našemu podzimu neodmyslitelně patří.

          Zapojují se nejen děti, ale celé rodiny. Sbírají rodiče s dětmi, dědečkové, sourozenci, prostě každý. Žije tím celá školka. Děti chodí k bedýnkám a porovnávají, která třída má více a která má méně kaštanů. Pak to pan učitel ze Stromečku sečte podtrhne a je hotovo. Všichni netrpělivě čekáme, zda ten dort vyhrajeme nebo ne. A kdo bude letos první?

          To vše jsme se dozvěděli na úterním slavnostním vyhlášení, které bylo opravdu slavnostní. Přišli za námi myslivci, kteří nám pověděli o myslivosti, měli s sebou psi, které nám představily a ukázali dětem, jak je cvičí. Děti viděly ukázku celého výcviku od dřeva až po kachnu. Děti pejskům tleskaly a byly z nich nadšený. Děti si vyslechly slavnostní zahájení honu „hornou“. Paní pro děti vybrala starou barokní píseň, ke které je učila i slova.

          Pak přišlo slavnostní vyhlášení. K našemu překvapení se naše třída umístila na třetím místě. A to jsme tři týdny byli na distanční výuce. Nikdo z nás s tím nepočítal a spíš jsme děti připravovaly na to, že asi nic nevyhrajeme. Samozřejmě děti doufaly do poslední chvíle. A odnesly si dort a medaile za třetí místo. Na hřišti si pro děti připravili myslivci stanoviště. U jednoho stanoviště děti koukaly dalekohledem, u dalšího si mohly pohladit pejsky a ptát se na jejich výcvik, u dalšího si prohlížely a pojmenovávaly kůže a na posledním poznávaly parohy.

          Pak jsme se s myslivci rozloučili a společně jsme se domluvily na jarní návštěvě v hájovně, kam putují naše nasbírané kaštany.  Pan hajný s paní hajnou jimi krmí po celou zimu zvěř v lese. Tak se těšíme na jaro!!!