Čertí rojení

Zveřejněno: 8. 12. 2021, zapsal: Pavlína Škulinová, přečteno: 417x
čeeeert čertíííí

Matyáš a čertí rojení

 

            „Copak nás děti čeká tento týden?“ zněla moje otázka první den. Samozřejmě, že děti věděly a překřikovaly se jeden přes druhého “Čert a Mikuláš”, “přijdou Čertíííí”… Ano, ano, ale to bychom něco přeskočili!! Děti nesmíme zapomenout na Advent! Ten nejkrásnější čas čekání na Ježíška😊 První adventní neděle, byla tento víkend. Společně si zapálíme první adventní svíčku a  v adventním kruhu přátelství si povíme, kdo si co přeje od Ježíška. Krasné bylo, že děti nemluvily o hračkách, ale mluvily o tom, že : "přeji si, aby mi už brácha nezlobil", "přeji si, aby maminka dostala od ježíška robota", "nechci už marodit, chci už pořád chodit do čkolky a být zdravá", "chci mít krásné Vánoce s rodiči"... Musím přiznat, že při těchto přáních jsem tajně zamáčkla slzu. 

 4. prosince, jsme si pověděli, kdo byla Svatá Barbora a jaké se k ní vážou zvyky a tradice. Poté jsme společně vyrazili na procházku do přírody a děti měly za úkol najít třešeň. To se nám ale nepodařilo, a tak jsme dětem nabídli, že mohou najít také zlatý děšť. Ten nám také na sv. Barborku vykvete. To už byla úspěšnější výprava a děti v přírodě keř našly a natrhaly větvičky zlatého deště do vázy. Větvičky děti pozorují a jsou celkem skeptický k tomu, že větvičky začnou kvést. Doufám, že se nám tradice povede a větvičky rozkvetou. Nebojte se, výsledek vám napíšem:)

 Dlouhé a netrpělivé čekání na Mikuláše a jeho družinu jsme si zkrátili pořádným cvičením v tělocvičně, kam chodíme každou středu. Nejdříve jsme si společně protáhli kosti, zdravotními cviky. Poté se děti proměnily na čertíky, narostly jim ocásky a snažily se jeden druhému ocásek ukrást. Vyhrával ten, kdo jich měl nejvíce.  V průběhu celého týdne jsme se naučili nové básničky, zpívali písničky, zahráli si pohybové a smyslové hry, zameřené na to, jak správně reagovat na zvukový signál.

Tento týden jsme zakončili čertí diskotékou. Děti se převlékly za čerty a anděly. Pustili jsme si čertí písně a tančili jsme tak, že jsme se málem do toho pekla propadli😊 Tak uvidíme, jak se děti budou bát v neděli…