Zima, zima začíná, čerti lezou z komína

Zveřejněno: 13. 12. 2021, zapsal: Ilona Kočová, přečteno: 437x
Zima, zima 2 Zima, zima

… a jak to vlastně vypadá, když začíná zima? To jak za oknem chumelí znamená, že je zima? Tak to si uděláme sněhuláka. Vymýšleli jsme mu různá jména a některá byla legrační.          No trošku jsme se začali připravovat na příchod čerta a Mikuláše. Vyrobili jsme si andělský   a Mikulášský kornout a paní učitelka nám ho naplnila dobrůtkami. S kornoutky jsme hráli i hru „já jsem čert a kde je anděl“ a procvičili jsme naše čertovské jazyky.

Na příchod Mikuláše se musíme řádně připravit a třídu vyzdobit. Hráli jsme si na peklíčko, povídali si o něm, jak to tam asi vypadá a kdo tam bydlí. A taky si musíme připravit pro Mikuláše básničku, aby viděl, že jsme šikovné a hodné děti. Pro jistotu se trošku polepšíme.                  Pořádně jsme si protáhli tělo při čertí rozcvičce. Proměněni v čertíky jsme si procvičili koulení, kutálení, házení a nabrousili si kopýtka. K takové proměně nám úplně stačil čertí ocásek a když nám k tomu hraje strašidelná muzika, to je teprve peklíčko.

Takže když v pondělí přišel Mikuláš, „vystřihli“ jsme perfektní básničku a náš strach jsme skoro nedali znát, jsme už přeci velké děti. Za odměnu jsme dostali dobroty a nezapomněli jsme Mikulášovi poděkovat. To se přeci sluší, to my dobře víme.

Teď už jsme si beze strachu užívali předvánoční náladu a rozhlíželi se po městě a jeho výzdobě. Hlavně na náměstí, kde se objevil velký vánoční strom i s figurami z Betléma. Betlém je město podobné tomu našemu a narodil se tam Ježíšek. Moc si ho neumíme představit a tak si o tom povídáme a vyprávíme příběh, jak se to stalo, že ten maličký drobeček v jesličkách umí takové zázraky a nosí nám dárky. Ale než přijde, tak se musí udělat spoustu práce. Třeba napéct cukroví. Tak se do toho dejme.