Nastal nový rok a dětem se splnilo přání

Zveřejněno: 8. 1. 2022, zapsal: Lucie Brabcová, přečteno: 329x
Králové Tři

              Nastal nový rok a dětem se splnilo přání. Vrátili jsme se do třídy v plném počtu. Děti se z nemocí uzdravily a vrátily se po Vánocích do třídy s úsměvem. Ježíšek jim asi přinesl dárky, které si přály. Zdá se nám důležité toto období nějak důstojně ukončit, nenechat ho tak nějak rozplynout či zmizet ze vzpomínek. K tomu nám posloužil krásný svátek Tří králů. Svátek, který můžeme slavit, pojí se s Vánocemi, Ježíškem a zavírá dveře za obdobím Vánoc.

            Na začátku týdne si děti osvěžily paměť a povídaly příběh o Ježíškovi, jak se narodil, proč se nad Betlémem ukázala kometa a kdo přišel k jesličkám. Řekli jsme si příběh o třech králích, kteří se přišli Ježíškovi poklonit a přinesli mu dary. Tím se otevřela otázka odkud vlastně šli? Jak to měli daleko?

            Vzali jsme si mapu světa a vyhledali jsme si Jeruzalém. Děti ke svému úžasu zjistily, že v Betlému není sníh, že leží v  zemi, kde je pořád teplo. Zjišťovali jsme, zda je to do Jeruzaléma od nás daleko, nebo blízko. Děti zjistily, že na mapě je to kousek, ale kdybychom měli jít pěšky tak je to daleko. Pracovaly s mapou, stavěly Betlém, měřily délku, porovnávaly…

            Další den si na koberci společně vytvořily mapu pomocí barevných látek, molitanových kostek, židliček. Společně jsme si cestu prošli. Šli jsme přes poušť, okolo moře, přes skály a hory, potkali jsme lesy a louky. Nakonec se děti na cestu vydaly po skupinkách, vzaly si koruny a proměnily se na krále. Na cestě se společně potkávaly a přály si krásné věci: „ať se ti tady líbí, ať máš hodně kamarádů, ať tě nikdo nezlobí, ať se ti líbí ve škole…“ a poté se společně objaly. Bylo krásné je vidět, jak se mají všichni rádi a jací jsou velcí parťáci.

            Ve středu jsme si v tělocvičně dali do těla. Postavili jsme si tříkrálovu cestu, plnou přelézání, přeskakování, plazení a běhání. Každopádně po svátkách plných jídla a odpočinku to bylo potřeba. Děti ze sebe dostaly přebytečnou energii a tělocvična vzhledem k počasí, byla příjemná změna.

            Tento týden jsme zakončili bruslením. Na led šly děti s odhodláním. A musím říct, klobouk dolů. Nato, že polovina děti byla spíš na zemi než na bruslích, tak neztratily chuť se znovu zvednout a zkusit to znovu. Ke konci hodiny byly patrné pokroky a některé děti již ťapkaly na ledě s větší jistotou. Z ledu jsme odcházeli vysílení, ale nadšení. Dobrá zpráva je ta, že příště prý půjdou znovu😊