Dráčci - Vánoční hvězdička

Zveřejněno: 11. 1. 2022, zapsal: Dana Pytlíková, přečteno: 413x
Stavba komety 3 králové

Vánoční hvězdička

Děti se rozloučily s čerty a už se těší na Ježíška. Dostávají motivační dopis od Mikuláše, aby ozdobily vánoční stromek ozdobami, které vyrobily doma společně s rodiči. Ale na stromku jim ještě něco chybí- hvězda. Plní další úkol- zpívají, a když se vrátí z vycházky, čeká je překvapení- na stromečku září hvězda a pod ním je velký dárek. S nedočkavostí otevírají krabici a objevují dárky od hvězdy - krasohled a míček. Do Štědrého dne ve školce zbývá ještě pár dní a tak nezahálí. Tvoří vánoční přáníčka, seznamují se s biblickým příběhem o Marii a Josefovi. Poslouchají a zpívají koledy, rozkrajují jablko a hledají hvězdičku, co se v něm schovala. Barevné papíry proměňují v dárky a třídí je podle velikosti a barvy. Určují, který dárek je první, poslední a po zaklínadle hokus pokus fidibus se samy mění v dárky - auto, koloběžku, kolo… 

     Pozorně sledují a zapojují se do vánočního hudebního představení plné koled a vyprávění.

Kreslí, co si přejí od Ježíška a malují temperou dárkovou krabici a obdarovávají kamaráda.

     V pátek 17. 12. je čeká slavnostní vánoční svačina - vánočka, štola a cukroví od maminek.

A už je to tady. Vánoční zvonění, pod stromkem plno dárků a rozzářené dětské oči… Děti se hrnou ke stromku, nedočkavě trhají papír a objevují Barbie karavan, stavebnici Duplo, maňásky, nerozbitná auta, knihy, stolní hru Animal Carnival, Vigu, magnetickou destičku, nádobíčko, kadeřnictví.

  A už se těší na Ježíška doma...

   Uteklo to a děti se vrací po prázdninách plné dojmů do školky a vypráví o prožitých svátcích. Kreslí nejlepší dárek, který dostaly a vítají Tři krále. Hmatem poznávají hvězdu a připomínají si její důležitost při narození Ježíška. Hrají PH Na kometu, hru Na Tři krále - reagují na změnu a tvoří trojice. Postupně se seznamují s příběhem tří mudrců a s jejich dárky - zlatem, myrhou, kadidlem. Nalepují hvězdu a dokresleným chvostem jí mění v kometu. S dopomocí vystřihují královskou korunu a na ní obtahují začáteční písmeno svého jména. Vyplňují pracovní list a hledají dvě stejné hvězdy v řadě. Posílají miminko Ježíška po kruhu a vymýšlí pro něj dárky. A i když nic nemají, přijdou na to, že dárkem může být i úsměv, pohlazení, objetí, hubička, nebo písnička. Hrají na dětské hudební nástroje, zpívají píseň My tři králové a svoji pouť končí v Betlémě. Ježíškovi předají dárky - hudební nástroje - ukloní se a vrací se domů. Přemýšlí, co pro ně znamená domov - máma a táta, bezpečí, láska a radost.