Jablíčko - Dobré jídlo, dobré pití = spokojené živobytí

Zveřejněno: 11. 2. 2022, zapsal: Ilona Kočová, přečteno: 391x
Jablíčko - dobré pití Jablíčko - dobré jídlo

Týden o našem zdraví jsme zahájili divadelním představením představením spolku Letadlo – V korunách stromů – zima. Zkoušeli jsme to převyprávět paní učitelce, protože o představení přišla. No než jsme dali příběh dohromady, tak nám to trvalo, vyprávět se totiž musí od začátku, jinak je v tom guláš.

Ve třídě jsme byli zaujati novými knihami o těle, které jsme si vypůjčili. Některým věcem jsme chtěli „přijít na kloub“ - zacvičili jsme si tak, abychom všechny naše klouby nejen procvičily, vyzkoušeli jejich rozsah pohybu a taky je uměli najít a pojmenovat. Skládali jsme také skládanky o těle – co všechno se ukrývá pod naší kůží a k čemu to asi máme. A také už víme, že se o své tělo musíme dobře postarat, aby nám sloužilo ve zdraví co nejlépe – správným pohybem, zdravou stravou, otužováním na vzduchu, udržováním čistoty a dodržováním pravidel – nejen nemoci, i úrazy číhají na nepozorné děti.

Nebylo to zkoumání a pátrání jen vážné – Pohádka o jazýčku nám procvičila mluvidla a seznámila nás se zvířecími kamarády a pohádkovému jazýčku jsme vymodelovali krásné zdravé zoubky. Zpívali jsme písničku „Dobré jídlo, dobré pití“ a zahráli si pohybovou hru „Na lepidlo“

Dozvěděli jsme se, co je pro naše zoubky a bříško zdravé a co ne. Naštěstí to co není zdravé, můžeme taky trochu ochutnat, když před tím baštíme to zdravé :), jen nám to maminky a paní učitelky musí ještě trochu ohlídat.

Starší kamarádi už zkoušely těžký úkol – kreslili kamaráda ze školky, což je zodpovědná práce, nesmí se zapomenout kamarádovi nakreslit třeba uši na poslouchání nebo prsty pro poctivou práci. Menší děti pak kamarády na obrázcích poznávaly – porovnávali jsme třeba barvu očí, barvu a délku vlasů.

Společně všechny děti poskládaly celou postavu v životní velikosti. Společně jsme se museli radit, jak to udělat správně.

V dalším týdnu jsme pokračovali pohybovou hrou Na bacila a vitamína. Nejdřív jsme si ujasnili, který nám škodí a který pomáhá.

Pomocí pinzety jsme roztřídili bacily podle barev a tvarů a vymýšleli, na co všechno nám mohou uškodit. 

Teď, když už jsme získali spoustu poznatků, podařilo se nám ráno rozvinout hru na paní doktorku a na veterináře. Postavili jsme si ordinaci a rozhodovali, co v ní musí být, kdo tam pracuje, kdo si tam chodí pro pomoc a jak to vlastně může probíhat. Po tom všem jsme ještě třídili zdravé a nezdravé potraviny, namalovali si sportovce Járu a línou Otylku a „nakrmili“ jim bříška tím, co mají rádi. A mezi tím vším jsme hlavně cvičili, ochutnávali zdravé svačinky a chodili na čerstvý vzduch.