Dráčci - Hody, hody, doprovody

Zveřejněno: 21. 4. 2022, zapsal: Dana Pytlíková, přečteno: 370x
Pomlázka Velikonoce

... tak touto říkankou jsme s dětmi začaly týden před svátky jara – Velikonocemi. Děti se vším, co k Velikonocům patří, seznámil zajíček, který mezi děti přišel s písničkou „Já jsem rychlý zajíček, houpy, houpy, nesu košík vajíček, houpy, houpy.“ A už z batohu vytahuje pomlázku, zajíčka, beránka, kraslice, řehtačku a bochánek. Děti se seznamují s tradicí a barevnými dny v tomto týdnu. Deklamují říkadlo Hody, hody, doprovody s pohybem a vyšupáním pomlázkou od zajíčka.

Pozorně sledují pletení pomlázky ze tří proutků a později si jí samy upletou s dopomocí, uváží pentle a odnesou domů.

Vrbovou píšťalku si zkouší vyrobit otloukáním dvou klacíků, formou ozvěny při říkadle „Otloukej se píšťaličko…“ Nakonec si zkouší na píšťalku zapískat – fí, fá, fé, fů. Cvičí s papírovými vejci, z keramické hlíny vytváří kraslici, kterou zdobí kuličkami a válečky a barevně glazují. Vyfouknutá vejce kolorují barevnou rýží a ve slupkách z cibule barví vejce s rostlinkami, zavázané v silonkách. Jarní květinu, kterou tvoří kraslice na špejli, větvičky trnky, tulipán a karafiát si odnáší jako dekoraci domů.

Určují dějovou posloupnost s obrázky kraslice, koledníčka, ovečky. Skládají obrázek zajíčka a hledají chybějící část.

Na Zelený čtvrtek vymýšlí, co všechno je zelené a co se dá jíst – okurka, paprika, špenát… Hrají DH „ Na koledníčka“ a čeká je velké překvapení – dlouhá pomlázka upletená ze tří lan – ale něco jí chybí – pentle.

Děti ve dvojici přivazují pentle na pomlázku a společnými silami ji zvedají a odnáší za říkadla „Hody, hody, doprovody“.

A už se těší na Velký pátek, kdy se svými rodiči budou hledat poklady a na velikonoční pondělí, kdy půjdou s pomlázkou koledovat... Veselé Velikonoce!