Stromeček - Malá čarodějnice

Zveřejněno: 3. 5. 2022, zapsal: Miroslava Klírová, přečteno: 389x
srgk gfhl

Stromeček – Malá čarodějnice

 

 „Hopsa, hejsa – je filipojakubská noc“

Příběh z knihy „Malá čarodějnice“ byl pro nás inspirací pro výběr činností v tomto tematickém bloku. Děti se postupně dověděly o tradici a významu „pálení čarodějnic“. Pracovaly s příběhem, hodnotily jednotlivé postavy a zkoušely vymýšlet řešení, jak by se zachovaly, kdyby se dostaly do podobné situace jako malá čarodějnice.

   Začátkem týdne jsme si postavili ve třídě kouzelné doupátko, kde jsme „vařili lektvary“, hráli si s drobným přírodním materiálem, hráli hudebně – pohybovou hru „Pometlem si zametá“, naučili se novou píseň „Čarodějka na koštěti“, malovali vodovými barvami ježibaby, čarodějnice i havrany Abraxase.

 Věnovali jsme se též spolupráci ve skupinách – děti si stavěly ohniště, poznávaly druhy běžných koření a rozvíjely matematické představy pomocí předtištěných receptů. Nakonec si vlastní lektvary pojmenovaly – „podvodní“, „bílá pleť“, „zapomínací“, „maskovací“ a „hadí“.

   Ve středu jsme se vydali na čarodějnickou výpravu do Borku, kde jsme poznávali různé bylinky a plnili úkoly na stezce připravené DDM.

  Závěr týdne patřil čarodějnickému reji na zahradě naší školky. Děti nejprve zazpívaly rodičům dvě tematické písničky, potom plnily úkoly na několika stanovištích a nakonec s rodiči spálili zlou čarodějnici. Počasí nám přálo, a tak nechybělo ani opékání buřtíků. Moc děkujeme všem za hojnou účast a báječnou atmosféru.