Saská – Výprava za lesními vílami a skřítky – den čtvrtý

Zveřejněno: 5. 5. 2022, zapsal: Alois Hájek, přečteno: 338x
hfrshfsdng hgluztlouzt

Čtvrtý den školy v přírodě jsme opět zahájili tradičně pestrou snídaní, která se každý den prodlužuje. A hurá ven! Počasí nám opět přálo (navzdory předpovědi). Tentokrát jsme se vydali na další dobrodružství do mechu a kapradí, kde rostou ostřice, brusinky, borovice, rákos a vřes. Tak tam byla jedna velká paseka a na ní stála „Pařezová chaloupka“. A co se nestalo, před chaloupkou seděl na lavičce Křemílek, Vochomůrka a dnes také všechny naše děti.

Další cesta nás zavedla na Božídarské rašeliniště, kde se daří nejen střevlíkům, otakárkům, suchopýrům, ale hlavně skřítkům. Mezi různými chráněnými tvory se nám podařilo vypátrat skřítka Rašelníka mokřadového, který žije na hřebeni Krušných hor v nadmořské výšce 1028 m. Stará se o stříbrné a cínové rudy, které se zde nalézají. Jeho domovem je rašeliniště. Od doby ledové se schovává v místech vývěrů podzemních vod.  

Na konci naučné výpravy jsme se už nemohli dočkat, až si pochutnáme na rajské omáčce s knedlíkem. Po krátkém odpočinku čekala na malé skřítky v poli vílí královna Větrule, aby zjistila, co si zapamatovali, co se naučili, co se jim líbilo, co si vyzkoušeli… A protože vílí královna podporuje zdravou výživu, rozdala dětem lahodné perníkové medaile (děkujeme za ně paní víle Egermajerové). Ovšem pomocníčci Skákoš a Fukačo tajně dětem rozdělili sladkou odměnu.

V chatrči si víly a skřítkové zatancovali a pomalovali se barvami na obličej a pohráli si v solné jeskyni. K večeři měli vynikající borůvkové knedlíky se šlehačkou. Den zakončili stejně, jako jej zahájili „Pohádkou z mechu a kapradí společně s Křemílkem a Vochomůrkou“.

jgfdjhgfjkk nfdjgj gfkhgflui