Vyprávění starého dubu

Zveřejněno: 13. 5. 2022, zapsal: Lucie Brabcová, přečteno: 314x
bgfhgdhtdh sluncebjjgg

Poslední dva týdny nás provází stromy. Zjistili jsme, jak moc jsou pro nás důležité. Nejen tím, že jsou nádherné, ale také proto, že vytváří kyslík, který každý potřebujeme k dýchání. Jediný strom tak dokáže vyprodukovat denní dostatek kyslíku pro dva lidi. Zahřejí, když je třeba. Odjakživa se dřevo využívalo k topení, aby zahřálo v zimě naše domovy. Ze dřeva máme nábytek a spoustu dalších věcí v domácnosti. 

Strom má větve s kterými jsme společně celý týden cvičili. A má také kořeny, které jak děti zjistily máme i my lidé. Tak si děti namalovaly svůj strom na který jsme dětem pomohli sestavit jejich rodokmen. Musím děti pochválit, že to zvládly na jedničku. A když jsme si společně povídali kde se takový strom bere, tak ho chtěly jít nejdříve koupit do Kauflandu:) Poté samozřejmě přišly na to, že ze semínka. A tak jsme si rozkrojili jablko a tam děti našly semínko, které si zasadily. Uvidíme jestli nám z něj něco vyroste.

Další týden jsme si povídali o tom, jak moc je důležité naše stromy chránit a nejen ty, ale celou naší přírodu. Město Rokycany  zaplatilo interaktivní přednášku od společnosti Ametyst -  je občanské sdružení se zájmem o ekologickou výchovu, udržitelný rozvoj a praktickou ochranu přírody. Vzdělávání, které vede k vytváření pozitivního vztahu k přírodě a k vědomí odpovědnosti za prostředí, v němž žijeme. Děti tato přednáška moc zaujala, aktivně se zapojovaly, hrály si, pozorně poslouchaly a hlavně, spoustu toho uměly:) 

Tento týden jsme zakončili vycházkou na hřište Práchovna. Přálo nám počasí, nebylo ani horko, ani zima. Děti hrály fotbal, učily se chodit po kladině zaměřené na udržení rovnováhy, přelézali překážky,  chodily bosy a zkoušely si různé povrchy (písek, beton, tráva). To je zaujalo asi nejvíce, že si mohou sundat boty a běhat naboso. Hned zkoušely jaké to je běhat naboso, zahrabávaly si nohy, zjistily, že neklouže skluzavka když na ní dají chodidla. Prostě jsme si hráli a smáli:)) Hezký víkend.