Návštěva pedagogů MŠ U Saské brány v partnerském městě Pfinztal

Zveřejněno: 14. 9. 2022, zapsal: Věra Zagorová, přečteno: 321x
333333 aaaaaaaaaaagggg

Město Rokycany má partnerství s městem Pfinztal z Badenska - Würtenberska.

Před prázdninami jsme informovali v tisku o návštěvě pedagogů z Pfinztalu v Mateřské škole Rokycany, U Saské brány. I my jsme se vydali do tamní mateřské školy, abychom se zapojili do výchovně vzdělávacích činností, načerpali inspiraci a porovnali rozdíly.

Kolektiv mateřské školy připravil pestrý program.

V pondělí jsme prošli celou mateřskou školu i jesle a nejmladší děti ve třídě Zajíčci nám ukázaly, jak umí péct muffiny.

vbxvnvb

V úterý jsme se ve třídě Škorpioni podívali, jak paní učitelky rozvíjí u dětí předmatematické představy s využitím „vzdělávací dílny“ a prohlédli si portfolia dětí.

Ve středu jsme se naladili na africké motivy, zapojili jsme se do hudebně rytmických aktivit s využitím afrických bubínků. Námět vycházel z knihy „Erzähl mir von Afrika“.

Čtvrtek byl dnem malých výzkumníků. V každé třídě mateřské školy byly připraveny aktivity a děti mohly libovolně přecházet z jedné třídy do druhé a vyzkoušet si různé činnosti. Vše se vztahovalo k poznávání barev různými způsoby – např. zapouštění a rozpouštění barev, světelné efekty, práce s meotarem (světlo a stín), kresba na osvícenou průhlednou tabuli v zatemněné místnosti. Pak všichni společně vyhodnotili svoje úspěchy.

V pátek jsme připravili pro děti hudebně pohybové činnosti s doprovodem kytary. Udělalo nám radost, že děti bavilo tancování a potěšila nás i jejich snaha opakovat české písničky. Pak nám ukázaly, jak cvičí v tělocvičně mateřské školy.

Viděli jsme mateřskou školu, která doprovází děti na cestě k sebepoznání, snaží se o podporu jejich o samostatnosti a rozvíjí schopnost navazovat vzájemné vztahy. Je to multikulturní a multiprofesní instituce s vysokým procentem různých národností dětí i  národností pedagogů, proto je zde očekávána respektující interakce všech kultur mezi sebou.

Zajímavý byl i odpolední program. Paní starostka Nicola Bodner nás přivítala, provedla nás po budově radnice a udělala si čas i na společnou večeři. Velmi se nám věnovali členové partnerského výboru, kteří nás zvali na výlety a společná posezení.

V německém Karlsruhe jsme se projeli lanovou dráhou Turmbergbahn. Je to nejstarší provozní lanovka v Německu. Z bývalého centra Karlsruhe Durlach vede trať po Turmbergu, který poskytuje vyhlídku s výhledem na údolí Rýna, les Falc a přilehlé části Alsaska.

Navštívili jsme francouzské město Wissembourg, které je zajímavé svojí historií a malebnými místy v okolí říčky Lauter, na níž se nachází.

Prohlédli jsme si Skulpturenweg Kleistenbach.

Navštívili jsme firmu Rosswag, která je poskytovatelem služeb kovového 3D tisku s různými materiály, jež jsou ve světě jedinečné. Firma se specializuje na výrobu pomocí selektivního laserového tavení. To umožňuje efektivní a ekonomickou výrobu kovových součástí z mnoha různých slitin, jako jsou materiály na bázi železa, niklu nebo hliníku.

Zajímavé bylo vidět část města, která nese název Rokycany platz.

11111111 agfdgcvbdfgg

S týmem mateřské školy jsme navštívili ve Pforzheimu zrekonstruovaný plynojem z roku 1912 s 3D filmem, který zachycuje podmořský život na Velkém bariérovém útesu.

Odvezli jsme si do Čech příjemný pocit, že zástupcům města Pfinztal na partnerství záleží.