Zahradní jablíčkohraní na Saské

Zveřejněno: 25. 10. 2022, zapsal: Věra Zagorová, přečteno: 338x
bloi obraaaa

Na zahradách a v sadech se sklízí nebo už je sklizeno, spižírny se pomalu plní. I my jsme chtěli oslavit úrodu a pobavit se společně s rodiči a dětmi. A protože máme na zahradě kouzelnou jabloň a navíc se jedna třída v naší mateřské škole jmenuje „Jablíčko“, vymysleli jsme letos novou tradici „Podzimní jablíčkohraní“.

Všichni zaměstnanci se zapojili, převlékli se do zahradnických zástěr, nasadili si ozdobený klobouk a každý plnil svoji úlohu průvodce s velkým nadšením.

Nejprve jsme si zazpívali písničky, jako Měla babka čtyři jabka nebo Pod naším okýnkem. Potom se všichni rozeběhli po zahradě, kde byly připraveny netradiční úkoly zaměřené na získávání praktických dovedností, na rozvoj pozornosti, logiky a pohybových schopností. Děti se nejvíc zasmály při úkolech, kdy mohly poměřovat své schopnosti s rodiči.

Všichni jsme si odpoledne užili. Naučili jsme se moštovat. Dovedeme osmažit jablka obalená v těstíčku. Už víme, jak udělat jablečné fondue. Dokážeme oloupat jablko škrabkou i na stroji. Oloupaná jablka umíme nastrouhat a také z nich zvládneme upéct štrůdl. Zvládneme jablka naplnit medem i skořicí a opéct je na ohni.

Mezi sportovní hry patřilo například přenášení jablek v košíku. Zaujaly nás jablečné kuželky. Velmi zábavný byl běh rodiče s dítětem vezoucím se v kolečku. Kdo se nebál, zkusil vylovit jablka z lavoru plného vody nebo je najít v míse plné červíků. I ostatní aktivity přispěly k dobré náladě. Měli jsme štěstí, protože počasí bylo laděné do teplých tónů.

Průběžně jsme si pochutnávali na dobrotách, které připravily milé maminky dětí a naše nápadité paní kuchařky.

Před odchodem si děti utrhly ze stromu dřevěné jablíčko. Některé si jej vyrobily z keramické hlíny nebo si odnesly látkové. Sladký den se nám vydařil, už se těšíme na příští rok. Kdybyste k nám netrefili, jděte za jablečnou vůní.

Děkujeme sponzorům - sady Schwarz  https://www.sadyschwarz.cz/ a Kolovratovy sady https://kolowratovysady.cz/produkty.