,,Jablíčkohraní"

Zveřejněno: 31. 10. 2022, zapsal: Eva Kodlová, přečteno: 198x
,,Jablíčkohraní ,,Jablíčkohraní

,,U naší babičky stoupáme na špičky, trháme jablíčka, trháme hruštičky. A pak je sníme u naší babičky smíme“ .

Téma ovoce a zeleniny nás provázelo 3 týdenním blokem s názvem ,,Babiččina zahrádka“.

Děti poznávaly ovoce a zeleninu podle vzhledu, chuti, třídily je, porovnávaly podle velikosti, řadily obrázky podle dějové posloupnosti ( od celého jablíčka po okusek ). Často si hrály na ,,Obchod ovoce – zelenina".

Při kooperativních činnostech upekly sladký štrůdl – někdo nasbíral jablíčka na školní zahradě, další omyl, strouhal, připravil těsto, posypal cukrem, skořicí, rozinkami, zabalil a potřel vajíčkem. ,,Hlavně aby nám ho paní kuchařky nespálily !" ozvalo se ve třídě. Nespálily a  byla to dobrota. Ňam. Jako správní kamarádi jsme dali ochutnat dětem z Medvídka.

Zajímavou aktivitou bylo pro děti vytváření ,,Jablíček“ z kartonu a lepící pásky, na kterou přikládaly natrhané nebo nastříhané části listů.

Nejvíc jsme se ale všichni těšili na celoškolkovou akci dětí i rodičů ,,Jablíčkohraní“ na naší školní zahradě. Společně jsme si zazpívaly 3 písničky a pak to začalo! Pro děti bylo připraveno mnoho zajímavých aktivit – moštování jablek, obalování osmažených jablíček v cukru a skořici, pečení štrůdlu, jablíček v alobalu na ohni, jablíčka na špejli v čokoládě, loupání jablíček ( pokus o co nejdelší slupku ), natáčení červíka Pepíka na dřívko, jízda v kolečku ( rodič vezl dítě - ,,jablíčko" ), porážení kuželek , hledání jablíček v míse plné červíků, v nůši s listím. Děti si mohly zakoupit červená jablíčka z látky na památku nebo k podzimní dekoraci.

Velkou pochvalu dostaly maminky za výborné pohoštění připravené z jablíček. Každý ochutnal  a komentoval ,,Příště i s receptem".

Domů jsme všichni odcházeli s pocitem příjemně stráveného společného odpoledne.