Barevný podzim

Zveřejněno: 7. 11. 2022, zapsal: Ilona Kršová, přečteno: 209x
Barevný podzim Barevný podzim 2

Podzim jsme přivítali pozorováním změn v přírodě. Obdivovali jsme barevnou škálu listů. Vytvořili krásné podzimní koláže.

Zapojili jsme se do sbírání lesních plodů pro zvěř. Některé kaštany a žaludy jsme počítali, třídili, skládali do obrazců, „vařili“, nakládali a převáželi auty nebo zkoušeli cvrnkat, jako kuličky.

Podnikali jsme výpravy za Podzimníčky.

V knihovně jsme besedovali o „Voděnce z Brd“. Při vyprávění si prohlédli ručně šitou panenku vílu, přírodniny, demonstrační obrázky, poslechli si píseň „Voda má“ (Hradišťan). Paní z knihovny nám zarecitovala báseň „Znám křišťálovou studánku“ (J. V. Sládek) a pustila DVD pohádku „Jak sluníčko vrátilo štěňátku vodu“ (Z. Miler a I. Hercíková). Prohlíželi jsme si připravené knihy s podzimní tematikou. Zapůjčili si některé knihy do školky a největší čtenáři i domů.

A když do naší mateřské školy zavítalo divadlo Letadlo, zúčastnili jsme se interaktivního divadelního představení „V korunách stromů – Podzim“. Před očima se nám měnila pestrá paleta barev podzimních stromů. Povídali jsme si a zpívali s veverkou a strakapoudem, rozloučili se s vlaštovky, opékali brambory na ohýnku, soutěžili ve sběru jedlých hub a na závěr pouštěli draky. V muzikálovém představení jsme obsadili hned několik divadelních rolí, včetně interpretace Podzimu, který se žezlem usedl na zlatý trůn. Snad rozbouřené emoce, důležitost role nebo samotný příběh dojal citlivějšího chlapce „Podzima“ až k slzičkám. Ale jak už to v pohádkách chodívá, na konci příběhu už byl jen velký potlesk pro malé i velké herce a úsměvy na všech tvářích.