Pidibabka z Brd

Zveřejněno: 13. 11. 2022, zapsal: Lucie Brabcová, přečteno: 201x
fkfkuzfuk hksdhkh Pidibabka z Brd

Tímto týdnem nás provází příběhy z knihy Pidibabka z Brd od Jiřího Kahouna. Tato kniha plná fantazie a vtipu nás přenesla do světa skřítků, kteří žijí v dalekém lese. Cesta k jejich chaloupce je dlouhá a klikatá, aby ji nikdo nenašel, jen ten, kdo věří ve skřítky. A naše děti věří.

              Děti si chtěly skřítky vyrobit, a tak jsme si položili otázku jak. Diskutovali jsme o tom, jak jsou asi velcí. A tak se děti poměřovaly a zjišťovaly, kdo je největší a kdo nejmenší. Nakonec vybraly Elenku a Hudsna jako postavy, které velikostí odpovídají skřítkům. Ale jak je dostaneme na papír? Obkreslíme je! A tak děti obkreslily své dva kamarády a začaly jim malovat oči, nos, pusu, oblékly je do krásného oblečení a dědeček dostal dokonce i košík na houby. Přesně takový, s jakým chodil na houby dědeček skřítek z naší knihy. Síly se rozložily přirozeně, děvčata si vytvořily babičku a kluci dědečka. Nakonec se hlasovalo o tom, jak se kdo bude jmenovat a demokratické jednání rozhodlo, že máme dědečka Jiříka a babičku Jiřinku.

              Také jsme na zahradě vyrobily skřítkovskou vesničku. Děti se rozdělily do týmů a společně vyrobily tři domečky z větviček a klacíku. Nechyběly ani postele z listí, aby měli skřítci kde spát. Z kamenů si vyrobily rodiny, které bydlí v jejich vesnici. Spolupráce se dětem fungovala.

              Ve čtvrtek nás v naší třídě navštívila paní Maruška z muzea a přišel s ní skřítek Kaštánek, který dětem vyprávěl o svých kamarádech z lesa. Přivedl s sebou veverku, divoké prase, srnku, ježka a netopýra. Skřítek nám vyprávěl o tom, jak se zvířátka připravují na zimu. Která zvířátka si dělají zásoby a z čeho, která se ukládají k zimnímu spánku a která přes zimu nespí a shání se po potravě. Vše se děti dozvěděly poutavou formou hraného příběhu za pomocí plyšových zvířátek. Nakonec si děti zahrály pohybovou hru, při které musely v co nejkratší době nasbírat zásoby na zimu pro zvíře, které si společně v týmu vybraly. No a aby se kamarádům z lesa dobře spalo, tak jim společně vyrobily lesní lapač snů.

              Tento týden jsme se přenesli do hlubokého lesa v Brdech, kde se dějí velmi zvláštní a kouzelné věci. Náš výlet ale tímto týdnem nekončí, ještě chvilku setrváme v kouzelném domečku pod skalou, jelikož příběh teprve začal😊