Martinská slavnost v Pohádce

Zveřejněno: 16. 11. 2022, zapsal: Bohumila Choulíková, přečteno: 280x
Martinská slavnost v Pohádce3 Martinská slavnost v Pohádce

Je podvečer svátku svatého Martina a my společně s rodiči a dalšími svými blízkými netrpělivě čekáme u brány do Pohádky na zahájení Martinské slavnosti. Ta se stala od roku 2011 již tradicí této naší školky.

Je trochu zima, nám to ale nevadí, v ruce držíme svůj lampion, okoukáváme a po té nakupujeme krásné keramické výtvory na jarmarku a po očku sledujeme, co že se to na školní zahradě chystá. Musíme být ale trpěliví. Slavnost nejprve začíná lampionovým průvodem. S rozsvícenými lampiony obcházíme několik domovních bloků a po návratu zpět do areálu školky už vidíme na zahradě opravdovou nádheru. Klikatící se cestičku tvořenou pestrobarevnými svítícími skleněnými lampičkami a vyřezanými dýněmi. Jdeme po ní a užíváme si tu krásu světel. Když dorazíme k plápolajícímu ohni a všichni jsme na místě, spouštíme program tvořený z písniček a říkadel o svatém Martinovi. Po jeho konci už bystříme sluch i zrak a čekáme, zda-li se nám povedlo Martina přivolat. A povedlo se. Přijel a dokonce i se svým bílým koněm. Ten byl sice letos nějak více divoký, ale i tak jsme si ho mohli pohladit. Martin nám předvedl svůj meč, a protože (jak už víme) má dobré srdce, ukázal nám, jak se přeseknutím pláště umí podělit s těmi, kteří to potřebují. S námi se pak rozdělil o trochu sněhu, který si vyprosil u paní Zimy a který po troškách mezi nás nasypal. Při odchodu nám ještě slíbil, že pořádný sníh bude snad až v zimě.

Pak už nastala ta pravá svatomartinská zábava se spoustou mlsání. Tradiční raut s dobrotami od rodičů i svatomartinská jablíčka, přichystaná již dopoledne ve školce, byla milým zakončením příjemného a tak trochu pohádkového večera.

Martinská slavnost v Pohádce1 Martinská slavnost v Pohádce4