Spolupráce se ZŠ T.G.Masaryka Rokycany

Zveřejněno: 14. 12. 2022, zapsal: Věra Zagorová, přečteno: 382x
vtv nji

V letošním roce realizujeme dva projekty týkající se spolupráce se ZŠ. Našimi spolupracujícími školami jsou ZŠ T. G. Masaryka Rokycany a ZŠ ulice Míru Rokycany. Nedávno jsme na našich webových stránkách představili spolupráci se ZŠ ul. Míru. Nyní se zaměříme na "Plán podpory spolupráce MŠ Rokycany, U Saské brány a ZŠ T.G.M. Rokycany ".

 

Hlavním cílem PLÁNu rozvoje vzájemných vztahů mezi ZŠ a MŠ je plynulá návaznost základního vzdělávání, upevňování dětských přátelství, prevence proti nežádoucímu chování, snaha usnadnit dětem jejich další životní i vzdělávací cestu.

P - zajistit nestresující přechod mezi mateřskou a základní školou;

L - nebát se prostředí školy, usilovat o to, aby se dětem ve škole líbilo;

Á - podporovat u dětí aktivní sport (využití tělocvičny v budově školy);

N - naučit se vyhledávat příležitosti ke vzájemným setkáváním, k činnostem (mezi dětmi a žáky, mezi pedagogy ZŠ a MŠ, mezi rodinou a školou).

 

Přínos pro děti

Smyslem je vymezit prostor pro propojení „učiva“ jednotlivých stupňů vzdělávání, snížit počet dětí s OŠD, přiblížit dětem prostředí základní školy natolik, že při oficiálním nástupu do 1. třídy již přicházejí na známá místa a jsou tak maximálně zredukovány problémy adaptace.

 

Jaké společné aktivity jsme již od září zrealizovali

  • Pravidelné sportovní aktivity v tělocvičně školy;
  • společná setkávání pedagogů (vzájemné předávání zkušeností, seznamování s dokumenty, plány a projekty MŠ a ZŠ);
  • spolupráce mezi pedagogickými pracovníky a vedením základní a mateřské školy;
  • návštěva žáků ZŠ v MŠ;
  • žáci ZŠ připravili pro děti v MŠ „Mikulášské dopoledne“ (potěšilo nás, že nebeská a čertovská parta z deváté třídy chodila do naší mateřské školy - Jirka, Vanesa, Kája, Anička P., Anička M., Nikča...).