Těšíme se na Ježíška

Zveřejněno: 3. 1. 2023, zapsal: Dana Pytlíková, přečteno: 184x
Vánoce - stromeček  Vánoce - lodičky

Těšíme se na Ježíška…

… a aby to čekání dětem lépe ubíhalo, zaměstnávaly se spoustou aktivit. Navštívily výstavu Betlémů v muzeu. A bylo opravdu na co se dívat. Betlémy z porcelánu, papíru, ze dřeva, z látky, z paličkovaných krajek, barevné i černobílé. Při zpáteční cestě obdivovaly na náměstí vánoční strom, betlém ze slámy a vyzdobenou kašnu.

Zpívaly koledy a vánoční písně, zdobily stromeček, na který doma s rodiči vyrobily vánoční ozdoby.

Řezaly a vrtaly dřevěná kolečka, která dotvořily nalepením očí a nosu, protáhly parůžky a sobi byli na světě. Z keramické hlíny vytvořily vánoční zvony a z papíru přáníčka, na která se vlastnoručně podepsaly.

A nechyběly ani  rituály - "Vánoce jsou věř mi, skoro přede dveřmi..." A děti přemýšlely o tom, co je napadne, když se řekne Vánoce... A napadlo je hodně věcí - stromeček, vánočka, Ježíšek…
Zahrály si hru "Proměny", kdy reagovaly na změnu - cinknutí zvonečku a  proměnily se ve vánoční symboly.

Trénovaly časovou posloupnost na malé a velké svíčce, uvolňovaly ruku při kresbě anděla, skládaly obrázek soba z částí a cestovaly labyrintem vánočního stromu.

Seznámily se s biblickým příběhem „O Ježíškovi“ a s tradicemi a lidovými zvyky. A již se přiblížil ten dlouho očekávaný den vánoční nadílky. A děti, aby Ježíška nevyplašily, šly nejprve hledat po školce jeho znamení. A už slyší zvonění zvonečku a s rozzářenýma očima pospíchají ke stromečku, pod kterým nachází spoustu dárečků. Postupně je rozbalují a nachází knihy, vláčkodráhu, rychlík, barevné květiny k sestavování, auta, nářadí pro opraváře, puzzle, navlékací korálky… a hned si také mohou se vším pohrát sestavit a vyzkoušet.

V den nadílky bylo také naplánováno vánoční posezení s vystoupením pro rodiče, ale z důvodu velké nemocnosti dětí bylo zrušeno.

A ještě jeden dárek na děti čekal – divadelní představení „Vánoční hvězdička“ od divadla „Nána“.

A už se loučíme s přáním krásných vánočních svátků a děti už se těší na Štědrý den u nich doma…

TAK ŠŤASTNÉ A VESELÉ …