Tři králové v Betlému

Zveřejněno: 10. 1. 2023, zapsal: Lucie Brabcová, přečteno: 217x
kůlokhů  -,m-ům

Tento týden jsme se vrátili do školky po delší odmlce. Prožili jsme si krásné Vánoční svátky a děti se vrátily samozřejmě plný dojmů. V úterý nám děti vyprávěly co jim ten Ježíšek pod ten stromeček nadělil. Někdo samozřejmě své dárky přinesl ukázat, a tak si je děti mohly vyzkoušet.

Ve středu jsme šli na návštěvu do muzea. Návštěva muzea Rokycany byla spojená s přednáškou -  "Betlémy a Vánoce patří k sobě. Bohatá tradice jejich zhotovování v českých zemích vedla od 90. let minulého století k tak výraznému rozvoji tohoto oboru, že dnes má téměř každá trochu větší obec svůj obecní betlém. Tvůrci se předhánějí v nápadech na ztvárnění scény narození Páně nejrůznějšími materiály i technikami. V Muzeu Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech se pro vánoční čas chystá výstava betlémů, na které návštěvníci zhlédnou několik desítek betlémů vytvořených rokycanskou rodačkou Mgr. Ivanou Sieberovou, případně betlémy z její sbírky od jiných tvůrců.Vystavené jesličky se budou lišit svým provedením, použitým materiálem i rozměry. Kromě vystřihovacích papírových betlémů budou vystaveny betlémy keramické, dřevěné, z korku, plsti, kukuřičného šustí, slámy, skla a dalších materiálů. Atmosféru vhodně doplní pohlednice s motivy betlémů."  

Ve středu jsme si zopakovali, co se děti dozvěděly o Betlému a kdo u toho Ježíška stál. Připoměli jsme si, že v pátek je svátek třech Králů a děti si na ně zahrály. Děti šly cestu do Betléma a na konci cesty popřály svému kamarádovi něco hezkého. A musím říct, že to byly krásná přání. Pevně doufám, že se jim vyplní...