Matyáš krmí ptáčky v zimě.

Zveřejněno: 30. 1. 2023, zapsal: Pavlína Škulinová, přečteno: 205x
hbhgz gzg

V dnešní době mají děti velmi málo příležitostí vidět svého tátu při práci. Právě to byla myšlenka, která dala vzniknout našemu projektu. Projekt s názvem „Matyáš pozoruje ptáčky v zimě“ odstartoval přednáškou ornitolog Vladimír Kraus. Děti získaly potřebné informace o krmení ptáčků v zimě a hnízdění různých druhů ptáků. Také zjistily, že je důležité ptáčky přikrmovat a že výběr vhodného krmiva je důležitý. Vzhledem k tomu, že v naší přírodě populace ptáků klesá, jsme se společně s dětmi rozhodli ptáčkům pomoci. Umístili jsme si před třídu krmítko, do kterého děti samy sypou ptáčkům semínka slunečnice. Aby si vyzkoušely, co bude ptáčkům nejvíce chutnat, odlily děti do kelímku lůj a smíchaly ho se slunečnicí. Následně do něho zapíchly větvičku, která bude sloužit k zavěšení do krmítka.

Děti se okamžitě zajímaly, jak by mohly ptáčkům pomoci dál. A tak jsme požádali tatínky, zda by nám pomohli s výrobou budek. Základní škola ulice Míru nám zapůjčila prostory dílny, kde si děti vyrobily se svými tatínky budky pro ptáčky. Děti budky společně natřou a umístí na školní zahradu.

 Tím náš projekt ovšem nekončí. Děti se zajímaly, jak život v budce vlastně funguje. Jak ptačí rodiče tak malým zobáčkem vystelou budku pro ptačí děti a jak se o ně dokáží postarat. Proto jsme se rozhodli pro výrobu speciální budky, ve které bude zabudovaná kamera. Děti tak budou mít možnost nerušeně nahlédnout do budky a sledovat celý proces hnízděni ptactva. Takže tímto projekt nekončí, ale začíná. Na jaře se těšíme na ptáčky, kteří se k nám nastěhují. Určitě je také uvidíte, jelikož se budeme snažit kameru zpřístupnit i vám, rodičům.