Daleko na severu u Skřítků

Zveřejněno: 9. 2. 2023, zapsal: Eva Beníšková, přečteno: 177x
daleko na severu3 daleko na severu2 daleko na severu1

V lednu se děti nejvíce těšily na sníh, ale protože žádný nenapadl, rozhodli jsme se prozkoumat daleký sever, kde mají sněhu a ledu dost. Na mapě a na svítícím globusu děti našly Grónsko a lupou zkoumaly pevniny a Severní ledový oceán.

Skřítek Tužtička dětem poslal dopis s několika úkoly, které děti  s nadšením plnily. Ve třídě si postavily iglů, kde si hrály na eskymáckou rodinu, chystaly pohoštění a pečovaly o polární zvířata. S rodiči doma zjistily, jak vypadá vlajka Grónska a nakreslily ji a ukázaly dětem  ve školce. Přinesly si encyklopedii, pohádkové knihy a plyšová zvířata, která žijí na severu. Naučily se zpívat veselou Grónskou písničku a říkadlo Eskymácká škola. Na eskymáckou školu si také zahrály, trénovaly speciální dovednosti – převoz ryb na saních, krmení ledního medvěda, pohyb na ledových krách, zvládly eskymácké počítání a koulovačky.

  Grónskou zemi si  také nakreslily, naučily se kreslit iglú, medvědy, mrože, polární lišky lachtany i Eskymáky. Obrázky dotvořily pomocí netradičních materiálů (kokos, pěna na holení).

Oblíbená honička „Ty medvěde chlupatý“ inspirovala děti k výrobě 3D ledního medvěda, kdy cvičily svoji pečlivost a trpělivost při stříhání a lepení. Namalovaly také polární záři a dověděly se mnoho zajímavostí ze života v daleké zemi.

Pohyb na ledu si Skřítci vyzkoušeli při kurzu bruslení na zimním stadionu. Přes počáteční obavy a pády se nikdo nevzdal, všichni se naučili bruslit a moc je to bavilo.

   Na závěr se Skřítci vydali na výpravu na Severní horu za ledním medvědem. Dobře se orientovali podle mapy, našli správnou cestu, splnili úkoly a podle obrázků vystopovali poklad.