Masopust

Zveřejněno: 27. 2. 2023, zapsal: Veronika Vaňourková, přečteno: 199x
masopust2 masopust

Téma Masopustu jsme letos vzali pořádně z gruntu. Zopakovali jsme si měsíce a úvodní motivací nám byla pranostika - Únor bílý, pole sílí- na kterou následovala honička „huš, huš, huš, už se trochu vzmuž“.

Seznámili jsme se s Masopustem, proč se tak jmenuje, od kdy do kdy se slaví, a že po všech těchto veselicích nastane 40 denní půst, který potrvá až do Velikonoc.

Zahráli jsme si spoustou nových her a honiček. Jitrnice, jelito, už to voní, vem si to…. Hospodář Kudrna a jeho čerstvé jitrničky na zápraží, a mnoho dalších.

Procvičovali jsme grafomotoriku – medvěd, protože medvěd, je jedna z masek, které chodí v masopustním průvodu. Dále v něm je např. ženich a nevěsta, kobyla, laufr, slaměný, žid. Pečou se masopustní koblihy a koláče – koláče jsme pomocí kooperativních činností tvořili ve školce.

Ke správnému masopustnímu průvodu patří také hudba a různé hudební nástroje, které jsme si s dětmi vyrobili. Také jsme namalovali rozverné šašky.

Klub Mimosa nás ještě blíže seznámil s masopustem a vyrobili jsme si krásné, barevné laufrovské čepice, naučili se masopustní písně a halekačky a vyrazili jsme pochovat basu na náměstí.

Ve školce jsme si pak uspořádali náš velice oblíbený karneval, měli jsme karnevalovou svačinu a hostinu, hry a diskotéku.

Zkusili jsme si mnoho kooperativních a kreativních činností, procvičili barvy, řeč, tělo a užili jsme si spoustu legrace a radosti.

A ještě jsme si zahopsali v HOPSINĚ =)