,,Odemkneme dílny"

Zveřejněno: 6. 4. 2023, zapsal: Eva Kodlová, přečteno: 181x
odemkneme dílny4 odemkneme dílny3

Téma ,,Odemkneme dílny“ , kdy se děti seznamovaly s různými druhy povolání, jsme začaly ,,odemknutím“ velkým dřevěným klíčem od pana truhláře. Na ukázku měly i další opravdové klíče - porovnávaly je podle velikosti a vymýšlely , které dveře asi mohou odemykat. Některé vypadaly jako z hradu nebo zámku. Ty se moc líbily.

S prací truhláře se důkladně seznámily – poznávaly různé nářadí a pomůcky, materiály, zatloukaly hřebíky, při kooperativních činnostech ze dřeva sestavily ,,krmelec“  a navštívily prodejnu s potřebami pro truhláře.

Naši ,,kuchaři“  společně  připravili dobrůtky pro zvířátka podle obrázkové kuchařky ( řadili obrázky podle dějové posloupnosti ) a při vycházce je odnesli do lesa ke krmelci.

,,Cukráři“ v zástěrách a čepicích zdobili dortíky, koláčky,  prodávali zmrzlinu, počítali kopečky, sestavovali ,,Donuty“ (zjišťovali možnosti barevných kombinací – prvky kombinatoriky ). Na dort doplňovali geometrické tvary, procvičili barvy, počet, z modelíny připravili ,,Mřížkový koláč“.

,,Pekaři“ nám nazdobili a upekli koláče, pizzu v peci.

V dílně ,,Švadlenka“ – procvičili všichni motoriku při dětském vyšívání, číselnou řadu, porovnávali počet knoflíků na šatech. Navštívili jsme prodejnu ,,Galanterie" p. Staňkové, která je babičkou naší Gábinky. Holčičky si vyzkoušely šití na dětském šicím stroji .  A co ušily? Sáčky na kuličky nebo nějaké moc důležité poklady. Kluci jen z dálky pozorovali.

A jaké bude jednou povolání dětí? To se možná dozvíme, až se za pár let spolu potkáme….