Čarodějnické rojení

Zveřejněno: 4. 5. 2023, zapsal: Lucie Brabcová, přečteno: 167x
hkhlki

 

        

Čeká nás krásná tradice, kterou máme všichni rádi. Jak dospělí, tak i malé děti. Takže jsme si celý týden moc užily. Začali jsme tím, že jsme dětem vysvětlili, proč tato tradice vznikla.

Pověry našich předků: „Tehdejší Češi věřili, že v nočním čase z posledního dubna na prvního května mají temné síly větší moc než jindy, a proto se vydávají mezi lidi, aby jim mohly škodit. Čarodějnice byly samozřejmě hlavními šiřitelkami těchto zlých sil. Češi proto pálili na vyvýšených místech velké ohně s figurínou či bez ní, aby čarodějnice a temné síly zahnali.“

Tehdy se s touto ohnivou českou tradicí pojilo více zvyků:

 1.     Lidé přeskakovali žhnoucí oharky nebo dokonce ohně, stejně jako starodávní Keltové.

 2.     Do vzduchu se házela zapálená košťata, jejich ohořelé zbytky se poté sbírali a lidé si je nosili domů, neboť věřili, že je ochrání před zlými silami. A proč vlastně zapálená košťata metat do vzduchu? Protože je to jediný způsob, jak vidět a srazit k zemi čarodějnici, kroužící nad našimi hlavami a hledajícími své oběti.

3.     Jelikož byl za dveřmi první máj, stavěly se v rámci dodržení české tradice májky.

4.     Uklízelo se celé hospodářství včetně chlévů.

5.     Čarodějnice podle pověr škodily nejenom lidem, ale i dobytku a drůbeži, a proto si lidé před práh stavení či před maštale umisťovali hromádky větviček s trny, o které se měla čarodějnice poranit a utéct.

6.     Kromě trnů se používaly také svazky stébel nebo drny s co nejvíce stébly, protože se věřilo, že čarodějnice jsou povinny všechna stébla spočítat. Čím více stébel váš svazek či drn měli, tím spíše nestihla čarodějnice vše spočítat do svítání, kdy ztrácela svou magickou moc a nemohla vám již uškodit.

7.     Proti kouzelnému vlivu čarodějnic dle českých tradic chránil květ z kapradí, který jste měli mít při sobě. Stejně tak však lidé používali i hostii, svěcené předměty a tak dále.

Tyto tradice a zvyky si děti zkusily, některé jsme si ukázaly a vysvětlily. Děti vyráběly výzdobu do třídy, malovaly si čarodějnice, vyráběly je z bavlnky, také se učily čarodějnické písničky a básničky. Vařily společně lektvary, jak ve třídě, tak také venku na vycházkách.

Vše jsme zakončili společnou oslavou na zahradě, které jste se účastnili také. Atmosféra byla čarovná hlavně díky vaší hojné účasti. Děkujeme, že jste nás přišli podpořit.