Den třetí

Zveřejněno: 22. 6. 2023, zapsal: Eva Kodlová, přečteno: 218x
hgkhluzvikhlnkugu

Návštěva Indiánsko-kovbojské vesnice

Za svitu hvězd nás přepadl zákeřný, nepřátelský kmen komárů, který nás v noci neúprosně ochutnával. Naštěstí jej, ale nad ránem rozehnala dešťová přeháňka. Ráno nás z pelesti, z pod kožešin bizona vytáhlo teplo a sluneční paprsky. Domorodé kuchařky nám přichystaly další výborné pokrmy. Krom příloh z obilí (chleba, rohlíky) nás čekaly i další pokrmy z ulovené zvěře (šunka, salám a párky), výrobky z mléka Yaka (sýry, máslo, mléko), domácí marmeláda z bobulí neznámého původu (rybíz), kukuřičné lupínky a zelenina.

fresersddtdz

Po vydatné stravě jsme se vydali na mírovou cestu do nedaleké indiánsko-kovbojské vesnice (Fort Hary) vykouřit dýmku míru a předat si vzájemné zkušenosti. Pohostinnost a vstřícnost místního indiánského kmene byla úžasná. Ukázali nám své obydlí, seznámili nás se svými zvyky, tradicemi, způsobem obživy, s technikou lovu a oblékáním. Učili nás používat své zbraně, které jsme si mohli i vyzkoušet.

jkfjkblnln

Pod dohledem kmenových starších jsme se vydali indiánským krokem zpět do naší vesnice. Domorodé ženy už pro nás měly přichystaný pokrm ze sušeného bizoního masa (uzený vývar s bramborem a zeleninou) a šťavnaté plátky z divokého prasete podávanou s hromadou mravenčích vajíček (vepřové na kmíně s rýží). Vyprahlá hrdla jsme schladili lahodným mokem (voda, šťáva, čaj). Ve stínu posvátných stromů se někteří malí indiáni vypravili do říše snů.

kvdetzugk

Po odpočinku a svačině jsme se vydali k tůni, ale Velký Manitou s námi měl jiné plány a seslal na nás nečekanou bouři. Naši předci se na obloze proháněli na svých černých ořích a temná obloha nás vyhnala od prohřáté tůně do našich obydlí. Kmenový starší nám za rytmu bubnů vyprávěli příběhy o našich předcích. Tančili jsme kolem ohně a zpívali tradiční písně. Po západu slunce ním místní domorodé ženy připravily pokrm z těstovin zapečené v mísách (zapečené těstoviny s uzeným masem, zelný salát) a po té jsme zaznamenali na kůži z bizona (kreslení do deníčku) v obrázkovém písmu důležité události z dnešního dne. Po osvěžení pod vodopády (večerní hygiena) jsme se uložili k zaslouženému spánku.