Letošní jablíčkohraní na Saské

Zveřejněno: 13. 11. 2023, zapsal: Věra Zagorová, přečteno: 194x
sese

V loňském roce jsme zavedli novou tradici pod názvem Podzimní jablíčkohraní. Tato akce je oslavou úrody jablek a zároveň je vhodnou příležitostí pobavit se společně s rodiči a dětmi.

Zaměstnanci se převlékli do zahradnických zástěr a nasadili klobouky, které si tematicky nazdobili. Věra Zagorová přivítala přítomné rodiče, děti a hosty, popsala organizaci akce a pozvala všechny na svatomartinský koncert.  Každý člen „jablečného týmu“ představil svoji aktivitu. Děti zazpívaly písničky o jablkách, jako např. Pod naším okýnkem, Měla babka, Štrůdl, Schovávaná s jablíčkem…  

Potom se rodiče s dětmi rozešli po zahradě, kde byly připraveny netradiční úkoly zaměřené na získávání kuchařských dovedností, tvořivosti,  na rozvoj pozornosti, logiky a pohybových schopností. Mezi aktivity patřilo např. moštování, pokus o nejdelší slupku, jablečná kuželková, výroba jablečných přáníček, příprava štrůdlu, překážková dráha, hmatové pytlíky s jablečnou hádankou…. Všechny činnosti přispěly k dobré náladě. Děti se nejvíc zasmály při úkolech, kdy mohly poměřovat své schopnosti s rodiči.

Průběžně jsme si pochutnávali na dobrotách, které připravily milé maminky dětí a naše nápadité paní kuchařky – všem chutnalo „maso grilované s jablky a domácí chléb“.

Před odchodem si děti utrhly ze stromu „jablíčkovou tašku“. Měli jsme štěstí, protože počasí bylo slunečné. Sladký den se nám vydařil, už se těšíme na příští rok. Kdybyste k nám netrefili, jděte za jablečnou vůní.

dddsss