Legenda o svatém Martinovi

Zveřejněno: 16. 11. 2023, zapsal: Lucie Brabcová, přečteno: 96x
,kjbkj

 

Na začátku týdne jsme si řekli legendu o sv. Martinovi:

Svatý Martin – soucitný voják i skromný biskup

Tajemným jezdcem na bílém koni, který nám dle pranostik přináší 11. listopadu první sníh, je svatý Martin z Tours. Nejznámější legenda ze života svatého Martina vypráví o tom, že když jako voják kontroloval při večerní projížďce na koni vojenské hlídky, spatřil na zemi žebráka, který jej poprosil o almužnu. Protože u sebe Martin neměl peníze, podělil se s mužem alespoň o svůj plášť. Podle dalšího známého příběhu vynikal Martin svojí skromností, takže když byl zvolen biskupem, nechtěl tuto poctu přijmout a schovával se mezi hejno hus, které se později staly symbolem svatomartinského posvícení.

Poté, co děti vyslechly tuto pranostiku, povídali jsme si o tom, jaký vlastně sv. Martin byl. Proč si o něm dodnes povídáme. Jaké měl vlastnosti. Poté si děti několikrát tuto legendu společně zdramatizovaly. Další den jsme se s dětmi domluvily na pečení svatomartinských rohlíčků.

Svatomartinské rohlíčky

K tradičnímu svatomartinskému pohoštění neodmyslitelně patří i rohlíčky, kterým se říkalo roháče, rohy, martiny, záhybáky či vandrovnice. Tuto pochoutku ve tvaru koňské podkovy, plněnou mákem, tvarohem, ořechy nebo švestkovými, hruškovými či jablkovými povidly, dostávali dříve darem koledníci a také čeleď, která se na svatého Martina loučívala s hospodářem a vydávala se hledat nové živobytí. Vyzkoušejte rohlíčky  s dětmi i vy a uvidíte, že se z vašeho společného svatomartinského pečení stane tradice, na kterou se budete těšit každý rok.

 Recept

Na jeden plech svatomartinských rohlíčků s ořechovou náplní budete potřebovat 250 g žitné mouky, 250 g pšeničné mouky, 250 g změklého másla, 250 g smetany ke šlehání, sůl, 150 g pomletých vlašských nebo jiných ořechů, třtinový a moučkový cukr (obojí lze vynechat) a 2 vajíčka.

Nejdříve vypracujte vláčné těsto z žitné a pšeničné mouky, másla, smetany a špetky soli. Potom smíchejte ořechy s požadovaným množstvím cukru a jedním vajíčkem. Na malé placičky vyválené z kousků těsta vložte ořechovou náplň, zamotejte těsto do ruličky a její konce zahněte tak, aby výsledek svým tvarem připomínal podkovu. Na plechu rohlíčky potřete rozšlehaným vajíčkem a v troubě rozehřáté na 180 ºC je nechte péct 15-25 minut. Hotové rohlíčky můžete ještě pocukrovat nebo obalit v moučkovém cukru.

 

Děti si pečení náramně užily. Pozorovaly, jak jim těsto kyne, válely ho, plnily a poté koukaly, jak se rohlíčky pečou. Samozřejmě největší úspěch sklidilo ochutnávání rohlíčků. Na svůj výtvor byly tak pyšný, že kdo přišel do třídy dostal za odměnu rohlíček:)

Tento týden plný tradic, tvoření a her jsme zakončily svatomartinskou slavností.