To je ale nadělení, venku se nám čerti žení

Zveřejněno: 2. 1. 2024, zapsal: Ilona Kočová, přečteno: 120x
čertovká 1 čertovská

Čertovské téma jsme začali překvapivě u červíka Pepíka. Trochu se vylekal, když jsme si hráli a tancovali s písničkou Míši Růžičkové – Bu, bu, bu. No asi nemá moc čisté svědomí a čertů se trochu bojí. My sice také, ale ten strach zkusíme společně překonat.

Začali jsme čertí jazykovou rozcvičkou, abychom už písničku Čertí hrátky zvládli bez problémů. Asi jsme zpívali moc hezky, protože to přilákalo i malého čertíka, který se chtěl s Pepou kamarádit. Naučil nás nějaké čertí říkanky za tu naši písničku. Pak nám čertík ještě přinesl překvapení v košíku. Hádali jsme, co v něm asi je, očichávali a potěžkávali – byly to brambory. Prý je nosí zlobivým dětem k nadílce místo cukroví. My že bychom taky zlobili? A co to vlastně je to zlobení – trochu jsme si o tom povídali. A brambory jsme využili na cvičení, hraní, počítání i porovnávání. S těmi se dá dělat věcí (než se snědí).

No a když už jsme byli v tom čertovském hraní, postavili jsme si ve třídě peklo a kdo chtěl, na čerty si hrál. Vyrobili jsme si vlastní rohy, aby nám ta proměna pěkně šla. V pekle jsme si to vyzdobili – obrázek čerta, který neměl chudák chlupy, jsme domalovali (grafomotorika na velký formát), aby mu nebyla zima. Čerty jsme kreslili i malovali, vystřihovali, skládali i poznávali po sluchu.

Ale čerti to v pekle taky nemají jednoduché – mají tam spoustu úkolů a překážek, které jsme si také vyzkoušeli – vytleskávání čertích zaříkadel, překážkové dráhy při cvičení, učili se při hře na barvičky, na opaky, tancovali čertí tanec ve dvojici.

K tomu všemu jsme se připravovali na veliké překvapení pro rodiče – Mikulášské vystoupení s písničkami. A když ten Mikuláš přišel – hodné děti podaroval. Čert lákal děti na prohlídku pekla ve sklepě pod školkou.

Pak jsme společně rozsvítili stromeček a už nás čekalo jen napínavé těšení na Vánoce. Čekání nám zkrátily divadelní představení, koncert paní Kostkové i hry a vyprávění o předvánočních tradicích. Ještě jsme stihli i vyrobit vánoční přáníčka a keramické svícny na sváteční stůl. Tak už se na Ježíška těšíme.